Політика

Росія. Час павуків

Дуже цікава ситуація склалася зараз на росії. Всі роки путін перш за все боявся ліберальної опозиції. Після масових протестів на Болотній, схоже, віддав команду її знищити. Вбили Немцова, ледь не вбили та кинули за грати Навального, зараз сидить Яшин та сотні чи тисячі учасників та організаторів антивоєнних та інших «непогоджених» демонстрацій, тисячі громадян і журналістів визнані «іноагентами», закриті всі вільні ЗМІ та громадські організації…

Тепер такого поняття, як ліберальна опозиція на росії просто не існує, боротися немає з ким.

І тут, неочікувано, головною загрозою для режиму путіна стають «яструби». І з ними набагато складніше, адже назвати їх «ворогами народу» та почати «мочити» пропаганді дуже складно. Вони ж також проти «нацистів» та за відродження «великої росії», але є ньюанс.

Провали «спецоперації» для них — причина тиснути на верхівку, звинувачувати в некомпетентності та в приховуванні інформації від суспільства. Вони вже критикують командирів та військове командування. Не важко здогадатися, хто наступний? Свого часу режим путіна зробив ставку на імперіалістичних яструбів, щоб боротися з прозахідними лібералами. Тепер, коли лібералів не стало, яструби — головна загроза для режиму.

На вихідних, коли путін відкривав «чортове колесо» на святкуванні дня москви, заходи піддалися шаленій критиці яструбів. Мовляв, не до святкувань в такий час, краще б допомогли армії одягом, дронами чи медикаментами. Характерно, що святкування співпали з тим, як героїчно «друга армія світу» відступала на Харківщині. Кремль намагався вдавати, що «все йде за планом», але саме яструби активно розповідали про провали і не дали пропагандистам тримати інформаційний простір під контролем.

Тепер вони ще активніше виступатимуть за оголошення загальної мобілізації. Соціологія показує, що таке рішення не сприйме абсолютна більшість росіян. Отже, ухвалювати його путіну не вигідно. Але тиск зростатиме і йому доведеться реагувати на яструбів. Виглядає так, що у путіна не лишатиметься гарних варіантів. Протистояння наростатиме.

Що цікаво, ліберальна опозиція в росії ніколи не несла загрози режиму. Її електоральна стеля ніколи не була високою, а на радикальні дії вони були нездатні через відсутність підтримки серед силовиків. Яструби, на відміну від лібералів здатні здійснити переворот, або вдатися до його спроби. Бо їх багато серед самих силовиків, а також серед пропагандистів та політиків.

Це розуміє путін. Отже, або він їх знищить, або вони його. ЗСУ допоможуть цим павукам у банці згризтися, — військові поразки прискорюватимуть ці процеси.

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *