Політика

Щодо наших волань про європейськість

Будь-які цивілізації і навіть цивілізованість створюють і фінансують еліти. Нема в Україні таких еліт поки що. У нас цивілізація і цивілізованість перекладається на плечі держави, тобто на державний бюджет, в якому значна частка запозичень, які мають спрямовуватися саме на реформування інститутів. Одначе держава не в стані з цим впоратися, бо вона сама потребує реформування.

Отак як гроші під ковід ідуть на дороги, так і гроші на реформування наших інститутів ідуть на що завгодно, крім реформ.

Як ми не розуміємо, що Україна — черговий західний експеримент. Захід вже мав позитивний досвід: Західна Німеччина жила із інститутами західними, а Східна — комуняцькими. Південна Корея має західну модель, Північна — комуняцьку. І результати — очевидні. Тобто у цих випадках інститути спрацювали.

Одначе в нас інститути змінити просто неможливо. Гантингтон, мабуть, таки мав рацію: він заперечував приналежність православної Румунії, Греції (ці країни нині в ЄС, але значною мірою формально, вони надто дорого коштують Заходу) і України до Західної цивілізації. Якщо ми не здатні змінити свої інститути, відмовитися від інститутів-непотребу, волання: «Україна — це Європа!» не допоможуть.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *