Політика

Східнонімецька катастрофа

Нещодавно відбулися вибори в парламенти (ландтаги) двох східнонімецьких земель — Саксонії і Тюрингії. На превеликий для українців жаль, апокаліптичний сценарій, який прогнозували соцопитування, і якого ми всі так побоювалися, все ж таки настав. Чуда, на яке ми до останнього сподівалися, так і не сталося.

В Тюрингії — вперше в історії поствоєнної Німеччини — з великим відривом — 32,8% — виграла вибори крайньоправа партія AfD (Альтернатива для Німеччини). ХДС зайняв друге місце, набравши лише 23,6% голосів. В Саксонії AfD із 30,2% фактично наздогнало ХДС, вийшовши впритул на другу позицію.

Слід зауважити, що востаннє нацисти отримували перемогу в Німеччині 91 рік тому, 5 березня 1933 р., це уможливило прихід до влади Гітлера і призвело до Другої світової війни з 10 мільйонами українських жертв нацизму. Тоді націонал-соціалісти одержали 43,9% голосів.

Звичайно, будь-які паралелі із цією чорною сторінкою історії людства не можуть бути застосовані без очевидних застережень. Але, сама тенденція є дуже небезпечною. Адже ці вибори в Тюрингії і Саксонії мають ще одного дуже небезпечного для України переможця, а саме новостворену партію BSW (Блок Сари Вагенкнехт).

Ця крайньоліва популістська партія зайняла в обох землях третє місце, набравши 15,8% в Тюрингії і 11,8% в Саксонії. Біда в тому, за своєю пропутінською риторикою Блок Вагенкнехт нічим не поступається, а то й дає фору крайньоправій AfD, закликаючи до припинення поставок зброї Києву. Іншими словами, ці дві відверто антиукраїнські партії, які без вагань можна назвати пʼятою колоною росії в Німеччині, отримали майже половину голосів в Тюрингії – 48,6% (!) і 42,4% в Саксонії. Це справді катастрофа.

Звичайно, зараз будуть надходити заспокійливі дипломатичні депеші до Києва, мовляв, так, це неприємно, але нічого страшного не сталося, мовляв, земельні уряди не впливають на зовнішню політику, на федеральному рівні все лишається без змін для України.

Воно то формально нібито й так. Але є один нюанс. Всі три партії, які входять в «світлофорну коаліцію» в Берліні – соціал-демократи (СДПН), зелені і ліберали – зазнали нищівної поразки. В Тюрингії СДПН набрала лише 6%, а дві інші партії вилетіли з Ландтагу (ліберали з розгромним результатом в 1,3%). В Саксонії – соцдеки мають 7,3%, зелені – 5%.

Що ж це означатиме на практиці? Вже за рік відбудуться вибори в Бундестаг. Існує величезна загроза, що під впливом цього фіаско правлячі партії будуть намагатися і надалі ще більше підігрувати відверто антиукраїнським настроям у суспільстві і зменшуватимуть військову та фінансову підтримку Києву.

На жаль, це дуже реальна загроза. Хочеться вірити, що вітчизняна дипломатія буде готовою до цього колосального виклику і зможе запобігти такому жахливому сценарію. Хоча надії не багато, якщо чесно.

Світлана Мельник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *