Політика

Вибори у США і стратегічний розрахунок Москви

У час, коли політичний істеблішмент США робить все, щоб росія не розвалилася як держава, Москва мріє про громадянську війну в США і про розвал наддержави. Для США підтримка України у війні і численні санкції проти росії — це лише спосіб виховати і навернути на праведний ліберальний шлях “блудного сина” західної цивілізації — оркостан. Для росії війна проти України — це війна й проти США.

І ціль прямо і однозначно формулюється офіційно навіть на рівні речників Кремля. В суботу Дмитро Медведєв висловив впевненність: громадянська війна у США неминуча і саме вона призведе до розвалу США. Він закликав росіян не надіятися на результати виборів: «На зло нинішній адміністрації Дональд Трамп пригрозив скасувати санкції проти Росії. Але чи дійсно він це зробить у разі обрання? Ні, звичайно ж, ні. Попри всю свою очевидну браваду «аутсайдера», Трамп, зрештою, є інсайдером істеблішменту”.

Отож Росію задовольнить лише внутрішній масштабний конфлікт в США і розвал. І треба сказати, за участю чи без участі росіян цей сценарій вже досить добре проглядається. Згідно з останнім опитуваннями NYT рейтинги Гарріс і Трампа приблизно однакові – 48% проти 47% – та майже не змінились у порівнянні з аналогічним опитуванням кінця липня, коли президент Джо Байден знявся з виборчих перегонів. Власне, я про це у час ротації Байден-Гаріс писав: Гаріс не здатна перемогти Трампа.

Що означає насправді “перемогти Трампа”? Це означає відірватися від нього не процент чи півтора процента – мінімум на 10 і більше. В чому тут магія цифр? У складі Верховного суду США. Там – більшістю є креатура від президентів-республіканців. І своєю позицією щодо девіантної поведінки Трампа навесні цього року Верховний суд США показав, що політичні мотиви для цього складу суду – понад усе.

Стратегічний розрахунок Москви правильний – сьогодні вибити з антипутінської коаліції США, паралізувати НАТО, це фактично залишити Україну, а за нею і Європу один на один з агресором. У Європі зараз теж посіяні зерна таких проблем (у тому числі й власними руками місцевих політиків), що перехоплення лідерства у США виглядає досить примарним.

Це чудово бачать спостерігачі з Азії і Африки. Іран вже не боїться санкцій США і майже відкрито передає росії свої балістичні ракети малої дальності. Азербайджан і Туреччина попросилися в БРІКС. Індія і Китай чекають, коли система вибудована США десятиліттями, почне розсипатися.

Найвірогіднішим, як на мене, є президентство Трампа. Якщо не на виборах, то через суд. І це буде нагадувати “руську рулетку” з однією кулею в патроннику. Може нам підфартить і Трамп закидає нас Петріотами, ударним гелікоптерами Апачі, Блек-Хавк, дасть тисячі далекобійних ракет і ми почнемо добивати Московію. А, може, й ні. Це ж Трамп!

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *