Політика

Сі із дипломатією «навиворіт»

Китайський лідер Сі Цзіньпін планує переговори з Володимиром Зеленським. Про це вже написала низка світових ЗМІ. Так, ця розмова може бути дуже важливою у розбудові нового геополітичного порядку в світі. Але паніку деяких українських коментаторів вважаю передчасною і безпідставною. Припущення щодо можливого постачання смертоносного (летального) озброєння з Китаю в Росію є малоймовірним.

Також хронологія закордонних візитів і переговорів Сі Цзіньпіна — спочатку переговори з Путіним, а потім із Зеленським — також не несуть в собі якихось небезпечних несподіванок. Це в стилі далекосхідної дипломатії «навиворіт».

Сі Цзіньпін послухає аргументи і вимоги Володимира Путіна, а потім Аргументи і позицію офіційного Києва. Іншими словами, спочатку Кремль розкриє свої «карти» і позицію Росії, а вже потім у нас буде шанс ці «карти» побити. Тим паче, що у нас є уйма «козирів».

І головне — це те, що Китай у першому пункті своєї мирної програмі визнає територіальний суверенітет України. А отже — Росія має вивести свої війська з території України в межах 2014 року, до незаконної анексії росіськими військами Криму.

Перша з початку повномасштабної війни розмова лідерів Китаю та України, як очікується, пройде в онлайн-форматі.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *