Політика

Сіверські еліти і «депутат з лопатою»

Після «вимученого» вердикту ЦВК по 210 округу на Чернігівщині тепер вже з упевненістю можна сказати: впливи старих еліт у Сіверському краї нівельовані.

Набожний прихильник московського православ’я б’ютівець Валерій Дубіль, який після Майдану намагався поширити свій вплив на всю область, втратив південь Чернігівщини, в частині якого і без того вже хазяйнував інший Валерій — Давиденко.

Впливи ще одного місцевого князька — Владислава Атрошенка, котрий також з почерговим успіхом намагався контролювати всю область, віднедавна обмежуються лише Черніговом.

До певної міри він поки що впливає на певні галузі, де має власний гешефт. Гадаю, це не надовго.

В орбіту місцевого неофеодала моститься згаданий Валерій Давиденко.
По-перше, йому вдалося домовитися з основними політичними гравцями і отримати на 208-му окрузі зручних конкурентів. Його перемога стала очікуваною.

По-друге, ще перед президентськими виборами він посунув з посади голови ОДА креатуру Атрошенка — Валерія Куліча, завівши на посаду свою людину — Олександра Мисника. І хоча суттєвих кадрових рішень на місцях ми не побачили, однак основні бюджетні потоки пішли в потрібному для Давиденка напрямку.

На президентських і парламентських виборах «депутат з лопатою» розклав яєчка у два кошики — певна частина його людей працювала на Порошенка, інша — робила вибори Зеленському.

Тепер Давиденко має щонайменше одного нардепа з команди Зе, який допомагатиме йому лобіювати власні інтереси в парламенті (наприклад, земельні справи).

Наступний крок — контроль над головами ОТГ. Тут Давиденко намагатиметься взяти по максимуму. Побачимо, чи вистачить йому грошей на таку тактику, завдяки якій він зазвичай перемагає.

Якщо цієї осені будуть місцеві вибори, то перспективи Давиденка будуть, м’яко кажучи, у кольорах не веселкових. Враховуючи те, як поводяться на місцях заведені ним раніше чинні голови ОТГ (Високе, Комарівка), то без змін і належних висновків тут йому аж нічого не світить.

Разом з тим Давиденко після виборів отримав реальний вплив. Гадаю, наступного голову Чернігівської ОДА буде призначено не без його «консультацій». Можливо, двічі ступить у воду Мисник? А там знову все по колу — веселе життя і перерозподіл, війна з «Європою» та Атрошенком…

Віталій Назаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *