Політика

Смерть Шеремета веде до Мінська

Замах на білоруського журналіста Павла Шеремета готувався у Білорусі за вказівкою Олександра Лукашенка… Авторитетне брюссельське видання «EU Observer» оприлюднило запис розмов 2012 року, голос на яких схожий на голос тодішнього голови Комітету державної безпеки Вадима Зайцева, передає білоруська служба Радіо Свобода.

Радіо Свобода спробувало отримати коментар білоруського КДБ щодо цієї публікації, але номер пресслужби відомства не відповідає. Журналісти надіслали запити на електронну пошту Комітету. Як стверджує «EU Observer», Міністерство закордонних справ Білорусі відмовилося коментувати ці повідомлення офіційно.

Судячи з записів розмов, Олександр Лукашенко і його КДБ планували вбивства політичних опонентів, в тому числі журналіста Павла Шеремета. Аудіо та інші документи передав журналістам для розслідування старший лейтенант Ігор Макар – колишній заступник командира бойової групи антитерористичного підрозділу Міністерства внутрішніх справ Білорусі «Алмаз».

Про отримання цих записів також заявило українське видання «Українська правда». За висновками видання, Лукашенко виділив на ліквідацію колишнього начальника слідчого ізолятора №1 («Валадарка») Олега Алкаєва в Мінську, колишнього командира бригади спецназу Володимира Барадача і ексвиконувача обов’язків начальника відділу по боротьбі з корупцією В’ячеслава Дудкіна більше, ніж 1,5 мільйона доларів. Операцію планували здійснити «без слідів», інсценувавши нещасні випадки. Ці політичні замахи планувалися в Німеччині.

Також учасники розмов розглядали можливість вбивства журналіста Павла Шеремета, який на той момент жив у Росії, з використанням бомби. Київське бюро Радіо Свобода звернулося до Міністерства внутрішніх справ України щодо справи про загибель Павла Шеремета через вибух у Києві у світлі цих нових даних.

«Ми маємо працювати над Шереметом, він справжній головний біль», – чуємо на записі 2012 року голос, схожий на голос Зайцева. «Українська правда» наводить його ж цитату, згідно з якою, якщо смерть Шеремета виглядатиме нещасним випадком, то «люди не зрозуміють сигнал»…

Спеціалісти НАТО з питань Білорусі, знайомі з паном Зайцевим, підтвердили подібність його голосу до голосу на плівці. З 2013 року ексголова КДБ очолює приватну провайдерську фірму теле- та інтернет-послуг «Космос ТБ».

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *