Політика

Старі «ядерні яйця» і місія Залужного

Якщо навчився читати, вчись далі. Читати поміж рядків. Здається, вже вдруге за час своєї короткої карʼєри амбасадора Валерій Залужний виступає з публічним спічем… І це не виступ дипломата. Ні. Це виступ досвідченого військового менеджера. І саме в цій якості його в Лондоні приходять слухати сотні людей, поміж яких чимало військових у цивільному.

А сказав він днями вкрай важливу і вкрай неприємну для Заходу річ. Так, ми рвемося в НАТО, але досвід наших військовиків говорить про те, що в нинішньому військово-психологічному стані НАТО в разі масштабного конфлікту з Росією-Китаєм у звичайній конвенційній війні має всі шанси програти.

Залужний висловив думку, що зараз оборона не може покладатися лише на коштовні літаки, авіаносці та дорогі ракети, які важко виробляти масово і вкотре закликав до технологічного переосмислення сучасної війни. Фактично у разі серйозного конфлікту у Європі в НАТО, окрім ядерної зброї, і немає іншого серйозного фактора стримування.

Традиція, закладена в серпні 1945 році президентом Гаррі Труменом, стала наріжним каменем американської безпекової стратегії. Обставини змінилися, утворився клуб ядерних держав, дешеві цифрові технології різко рвонули вперед, а Пентагон і далі ніжно погладжує свої старі ядерні яйця.

Двічі після 1945 року американські військові були на грані застосування повторно ЯЗ: у війні на Корейському півострові і у Вʼєтнамі. Тому що у конвенційному конфлікті США програвали. Програвали тоді, програють і зараз, якщо не зроблять швидкі системні реформи.

Країна, яка винайшла мікрочіпи, компʼютери, розробила штучний інтелект і досі штампує дорогущі багатомільярдні авіаносці, танки, літаки, ракети і дрони. Про останнє детальніше… Найдешевший ударний дрон на озброєнні США коштує від 1 000 000 до 3000 000доларів (MQ-1 Predator). Іранський Mohajer-6 від 200 000 до 500 000, російський Ланцет від 10 000 до 50 000 доларів. Практично з тими ж характеристиками. Різницю відчуваєте? Кожна атака проти козопасів-хуситів коштує чверть державного бюджету України.

Місія Залужного, який виводив і бісив американських колег своєю непоступливістю і утаємничістю, буквально цивілізаційна – пробудити і достукатися до лідерів Заходу, які просто впали в летаргічний геополітичний сон.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *