Політика

Свистіти хотів Лукашенко на SWIFT

Європарламент закликав відключити Білорусь від SWIFT і позбавити країну участі в Олімпійських іграх в Токіо… Гарні заклики Європарламентy, тільки біда в тому, що жоден з виконавчих органів Євросоюзу — ні Європейська комісія, ні Рада ЄС – навряд чи дослухаються до рекомендацій Європейського парламенту. Найпевніше — заклики так і гойдатимуться у повітрі.

Європарламент також закликає Раду Європейського Союзу розширити санкції проти Білорусі якнайшвидше. У списку санкцій пропонується включити всіх відповідальних за примусову посадку пасажирського літака Ryanair і захоплення опозиціонера Романа Протасевича.

Крім того, в Євросоюзі закликають ввести санкції проти білоруського пропагандиста Марата Маркова, який брав у затриманого Протасевича інтерв’ю, а також ввести секторальні санкції з приводу торгівлі калієм, нафтовими та сталеливарними продуктами, продуктами деревообробної промисловості.

Також пропонується розглянути питання, аби відключити Білорусь від системи міжнародних грошових переказів SWIFT, призупинити членство країни в міжнародних спортивних організаціях та обмежити білоруським спортсменам доступ на змагання, серед яких і найближчі Олімпійські ігри в Токіо.

У Європарламенті закликали також позбавити білоруське телебачення права транслювати матчі чемпіонату Європи з футболу. Це право на безоплатній основі планується передати білоруському опозиційному телевізійному каналу «Белсат».

Проте, як вже наголошував, не вірю, що Єврокомісія і Рада ЄС виконає, бодай, якісь рекомендації, запропоновані Європарламентом. І Лукашенку про це добре відомо.

Ростислав Демчук

P.S.
Зі SWIFT не все так просто, це комерцiйна структура, їм вказiвки можуть бути по-цимбалам. А що бельгiйцi кажуть, вони ж там майже головнi, це можливо?

Леонід Лихолат

… Ще у 2015 році колишній прем’єр Великобританії Девід Камерон запропонував відключити Росію від SWIFT. Проти такого рішення своїми могутніми грудьми постала фрау Меркель і Франсуа Олланд. Мені стало цікаво: наскільки це технічно можливо? Домовився з прес-службою SWIFT про інтерв’ю. Виявляється, це ще простіше, ніж я думав. SWIFT працює за бельгійським законодавством і пiдпорядковано бельгійському законодавству. Достатньо рішення міністерсва фінансів Бельгії. Якби Європейська Рада ухвалила рішення про відключення Росії, чи Білорусі від системи SWIFT — достатньо письмового розпорядження мінфіну Бельгії.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *