Політика

Танго під балалайку

Весна. Авітаміноз. «Миротворці» активізувалися. В американському Мар-а-Лаго феєричний, перепрошую, «фантастичний лідер» Орбан, шанувальник путіна, друг Трампа та опонент України закликав того повернутися і принести мир. У Братиславі заступник голови національної ради Словаччини якийсь Данко заявив, що росію не можна вважати агресором навіть попри те, що вона напала на Україну. «Росія не агресор, вона захищає свої інтереси», – каже чоловічок.

А тепер дізналися, що Папа Франциск радить Україні мати «відвагу білого прапора». «Коли ви бачите, що ви переможені, що справи не йдуть добре, ви повинні мати мужність вести переговори», – заявив понтифік швейцарській телерадіокомпанії RSI і, чесно кажучи, не здивував. Бо давно уже не дивує. Ще з тих пір, як став Папою Римським Франциском, і ми дізналися, що він, аргентинець Хорхе Маріо Бергольо, виявляється, дуже любить футбол і танго. Ну, нарешті, певно, подумали тоді такі, як я, фанати футболу і танцю, – на Ватиканському пагорбі буде свій чоловік.

Але після того як росія вдерлася в Україну, руйнує наші села і міста, вбиває дітей та жінок, щось у моєму Папі зламалося. У червні минулого року його спеціальний представник кардинал Маттео Дзуппі зустрівся з дитячим омбудсменом на росії львовою-бєловою, яку через звинувачення у примусовій депортації українських дітей шукає Гаага. Тоді ж у липні понтифік, звернувшись до «своїх братів – влади російської федерації», закликав її відновити чорноморську зернову ініціативу.

У серпні Франциск виступив перед учасниками всеросійського дня католицької молоді в санкт-петербурзі, де нагадав руским, що вони «нащадки великої росії: великої росії святих, правителів, великої росії петра I, катерини II, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури та великої людяності». І закликав їх «ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини», крокувати «вперед з цим» і подякував «за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

Ну, в який спосіб рускі є «великими» та «людяними», українцям та й, зрештою, світу (надто, після Бучі), вже добре відомо. Шкода лише, що понтифік поширює наративи «русского міра», якими путін виправдовує вбивства українців. Тепер Папа ще й радить нам капітулювати. Дивно, бо ми саме почали у себе весняну частину футбольного чемпіонату. Ну, а танго, Ваша Святосте, ми й так ніколи не переставали танцювати. Воно у нас гопаком називається. Бойовим.

Володимир Стефанець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *