Політика

Витівки ватиканського «кормчого»

Отже, Папа Римський Франциск заявив, що Україна має підняти «білий прапор» та розпочати переговори з «переможцем». Цю заяву Франциск зробив в інтерв’ю, записаному минулого місяця для швейцарської телерадіокомпанії RSI, текстову версію якого вже оприлюднено. Саме інтерв’ю вийде в ефір 20 березня. Reuters зазначає, що Франциск уперше вжив такі терміни, як «білий прапор» чи «переможений», обговорюючи війну в Україні.

«Не соромтеся вести переговори, поки все не стало ще гіршим», – додав Папа. На запитання, чи він готовий бути посередником, Франциск відповів: «Я тут».

Вражає готовність цього попа «на довірі», підставити під кулак путіна другу щоку. Тільки не свою, а українську… 2005 року кількість католиків України становила 4 мільйони 766 тисяч осіб. У Росії проживає від 200 до 600 тисяч католиків. Але Папу вони «дбають» набагато сильніше, ніж українці. Він постійно намагається змусити майже 5 мільйонів українських католиків здатися 500 тисячам росіян.

Цікавою є більш, ніж дивна «еволюція» поглядів Папи на вторгнення росії в Україну. Так у червні 2022 року Папа сказав, що “конфлікт” в Україні “можливо, був якось спровокований”, а анексія Криму 2014 року була відповіддю Росії на зусилля України зі зближення з ЄС та НАТО. У березні 2023 року папа Франциск заявив, що війна в Україні виникла через зіткнення інтересів кількох «імперій», а не лише Росії.

У серпні 2023 року в рамках всеросійської зустрічі католицької молоді в Санкт-Петербурзі відбувся телеміст із папою римським Франциском. Понтифік звернувся до її учасників із такими словами: «Ви спадкоємці великої росії: святих, правителів, великої росії Петра I, Катерини II, тієї імперії – великої, освіченої, [країни] великої культури і великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини, ви спадкоємці великої матінки росії, йдіть вперед з цим. І дякую вам. Дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

Після того, як католики України обурилися образливою витівкою ватиканського “кормчого”, той спробував зам’яти скандал, випустивши замість себе ватиканського «Пєскова»; “Тато припустився помилки. Він це усвідомлює”…

Нагадаю, українські православні віруючі зробили рішучий крок до розриву із московським паханатом. Як поведуться українські католики, багато з яких зараз воюють на фронті, захищаючи рідну землю? Як вони відреагують на заклик Папи здатися на милість “переможцю”, який за два роки війни зумів захопити лише два зруйновані райцентри Донецької області (Бахмут та Авдіївку), втративши при цьому понад 420 тисяч убитими, пораненими та зниклими безвісти?

Кому насправді служить папа, ця дивна людина – Творцю неба, землі і всього сущого чи кремлівському дияволу, який бажає зруйнувати все, створене Богом?

P.S.
Згодом на арену цього цирку вискочив директор прес-служби Ватикану Маттео Бруні і спробував укотре пояснити, що Папа каже не те, що має на увазі: “Папа вживає термін “білий прапор” і у відповідь використовує запропонований інтерв’юером образ, щоб позначити їм припинення військових дій, перемир’я, досягнуте завдяки відвазі переговорів. В іншому місці інтерв’ю, говорячи про іншу конфліктну ситуацію, але маючи на увазі будь-яку військову ситуацію, Папа чітко заявив: “Переговори ніколи не є капітуляцією”.

Якщо слова людини, яка доносить до Всевишнього людські сподівання, потрібно постійно поправляти (уточнювати, роз’яснювати), то що насправді чує Той, хто спостерігає за цим неподобством з небес?

Невже після кожної папської молитви на зв’язок з небесами виходить директор прес-служби Ватикану і пояснює, що саме хотів сказати Йому 88-річний старий?

Попередник Франциска Бенедикт XVI, відчувши нездужання у 86 років, мав мужність підняти “білий прапор” – залишити посаду і знову стати Йозефом Алоїзом Ратцінгером. Чи не час Хорхе Маріо Бергольйо “зійти з небес” на грішну землю і припинити нести відверту кремлівську пропаганду? Невже йому за це не соромно ні перед людьми, ні перед Богом?

Сергій Лазарєв

***
Яка ж погань цей єзуїт, прости Господи. (Ігнатій Лойола, либонь, давно в труні перевернувсь зо стиду.) Таке враження, наче свідомо репетирує роль Папи-Антихриста.
Співчуваю католикам — навіть мені неприємно, що руку йому тисла. Тим більше, що прочитала цей шмат його інтерв’ю зараз після того, як мені розповіли про притулок для неповносправних діток-переселенців під Львовом — тих дітей (інтернатських хроніків) наші позбирали на лінії вогню, куди орки їх привезли самоскидом і вивернули на землю просто з кузова — як картоплю. (Не розстрілювали, правда, — мабуть, пожаліли бойових патронів.)
І тут мені Хорхе Берґольйо вилізає у фейсбучній стрічці — майте, каже, мужність підняти білий прапор!
Спитав би в нього вже нарешті хто: слухай, чуваче, чисто ради інтересу: а ти сам-то в Бога віруєш?.. Час на нову Реформацію, чи що?

Оксана Забужко

***
Підняти білий прапор і скоритись,
На рала переплавити мечі
І ворогові в ноги поклонитись,
Й прийняти їхні звичаї чужі,
Віддати волю й правду на поталу,
Впустити в дім чужинський знов “язик”,
Щоб душі й землю чоботом топтали
Ті, хто нахрапа “віджимати” звик,
Рабами стати, челяддю без права,
Зітерти вщент історію свою
І відректися – “Україні слава!”,
Й Героїв зрадити, що полягли в бою,
Прибрати геть, всі Пам’яті Алеї,
Мосk@ль своєму буде нас учить
Й “во славу” ідолу співати з мавзолею
Та знов в ярмі московськім смирно жить.
Поради “щирі” з вуст лунають Папи,
Щоб ми схилились мосk@лям до ніг…
Мабуть, “позолотити” щедро лапу,
Знов недоцар кремлівський там устиг,
Накоїв злочинів, тож мабуть “підгорає”,
Союзників шукає, хоч би де,
Бо знає, що Ґааґа вже чекає
Та й кара Божа нелюдів знайде,
Й відступників від Віри підлих, ницих,
Які, за срібник, Бога продають…
Хоч як не важко, ми ж, бо – українці,
Земля це наша! Й мосk@лю не місце тут!!!

Алла Романова

***
Цей папа франциск так хоче “миру” і в своїй хворій уяві малює білий прапор. І чомусь зовсім не розглядає можливість такого миру, коли вбивці-росіяни перестануть вбивати і підуть геть з нашої землі. Ніби відповідальність за те, що росіяни вбивають, повинні взяти ми, українці, – ті, кого вбивають.
Слухай, ти, папа довбануто-пантифіковий, росіяни – це такі раскольнікови, які вирішили вбивати людей і знайти виправдання собі, чому вчинили вбивство – “тварі дрожащіє ілі право імєєм?”.
Ні, папа, нє імєют – не мають ніякого права. Знаєш, папа, твоя позиція – позиція недоброї, інфантильної людини, і такої, що з вбивцями на одному боці. Тому замотай білим прапором свого рота і мовчи.

Ірчія Бондаренко
карикатура Юрія ЖУРАВЛЯ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *