Політика

Тіньовий президент

Оцінка суспільством Андрія Богдана, голови Офісу президента Зеленського, як на мене – дещо спрощена. Частенько доводиться чути думку, ніби президент Зеленський – 100%-ва маріонетка олігарха Ігоря Коломойського, а Богдан – такий собі «смотрящій».

Реальність, як на мене, дещо складніша.
Почати можна з того, що за багатьма ознаками, саме Андрій Богдан був справжнім автором проекту «президент Зеленський».

Люстрований після Революції Гідності, колишній уповноважений з антикорупційної політики в уряді прем’єра Азарова, а на той момент – працівник Дніпровської ОДА, Андрій Богдан, за його словами, ще у 2015 р. вів з шоуменом Зеленським розмови про те, аби той пішов у депутати по мажоритарці.

Володимир Зеленський відмовився іти в депутати (мовляв: «Я стану таким самим, як вони») – і тим навів Богдана на думку про президентство Зеленського.

Технічна сторона питання для Богдана була ніяк не таємницею, виборами він займався від часів Помаранчевої революції. Юридична фірма «Пукшин і партнери», де тоді працював Богдан, забезпечувала у Верховному суді позицію кандидата у президенти Ющенка про переголосування другого туру виборів президента зимою 2004-2005 рр.

Ігор Пукшин, раніше заступник міністра юстиції України, згодом став заступником голови секретаріату президента Ющенка, а Андрій Богдан встиг побувати кандидатом в депутати від «Нашої України – Народної самооборони», помічником нардепа Андрія Портнова (БЮТ), заступником міністра юстиції Миколи Онищука (висуванця НСНУ) та заступником міністра в Кабінеті міністрів в уряді Миколи Азарова (Партія регіонів).

Андрій Богдан не демонстрував вірності якійсь певній політсилі, у чисту політику та в опозицію не він ходив, натомість повсякчас намагався перебувати на держслужбі. Запам’ятаємо це – характеристика промовиста.

З появою проекту «президент Зеленський» амбіції Андрія Богдана були задоволені, проте він явно хоче більшого. В оточенні Зеленського регулярно спростовують чутки про прем’єрство Богдана. Я вже писав, проект «президент Зеленський» складається з трьох «китів» — шоумен (Зеленський), ідеолог (Разумков) та адміністратор (Богдан).

Таке тріо цілковито влаштовує Зеленскього – воно дає йому змогу зосередитися виключно на формуванні шоу – створення образу такого собі «президента з народу».

Прем’єром же, швидше за все, призначать цілковито технічну кандидатуру, завдання якої буде — виконувати «побажання» адміністратора колективного «президента Зеленського», тобто Андрія Богдана. І рипнутися вбік прем’єрові не вийде – інакше він матиме справу з ідеологом «президента Зеленського», тобто головою партії «Слуга народу» Дмитром Разумковим.

До речі, про Разумкова.
Версію про нібито повну залежність Зеленського від Богдана руйнує промовистий факт. Андрій Богдан в ЗЕкоманду привів чимало цікавих особистостей (подейкують про Рябошапку і Данилюка), проте Дмитро Разумков у ЗЕкоманду потрапив окремо від нього – з Зеленським Разумкова (за його словами) познайомив бізнес-партнер Зеленського Іван Баканов.

Так-так, той самий який був головою партії «Слуга народу», а нині – т.в.о. голови СБУ. Певні кроки Зеленський робить все ж таки незалежно від Богдана, і Богдана це добряче нервує. Звідти і чутки про відставку Богдана, вочевидь він і справді періодично подає такі заяви.

Очевидно, саме Богдан запропонував олігарху Коломойському інвестувати в проект «президент Зеленський». До речі, за словами Богдана, Коломойський до самих виборів не вірив, що Зеленський виграє вибори – певно, ставив на іншого політика.

«А що Коломойський?» — запитаєте ви.
Він уже здобув чимало переваг від президентства Зеленського! Це так. Але. Є й інший бік питання. Коломойський – фігура, яка завжди може сказати: «я тебе породив – я тебе і уб’ю». В руках Коломойського – канал «1+1» і чималі фінансові ресурси. Домовлятися з Коломойським ЗЕкоманда приречена.

Альтернатива сумна – її з натхненням роздавлять з двох боків — структури Коломойського і спільнота колективних «порохоботів». Проте й Коломойський мусить домовляться з ЗЕкомандою – і навряд чи йому це подобається. Явно він розраховував не на це. Проте…

Чого нам чекати від такого «виконувача обов’язків президента»? Для цього знову згадаємо деталі біографії Андрія Богдана, які чітко нам говорять, що він – кар’єрист.

Політичні переконання – це не про нього.
І ще – він дуже полюбляє гроші, про його фінансові оборудки під час перебування на держслужбі вже розповіли розслідування «Бігус-інфо». Політиком завжди керують одна з двох пристрастей – або гроші, або слава. Або – політик бажає збагачення, або – яскравих сторінок про себе у підручнику історії майбутнього.

Чого бажає Андрій Богдан?
Судячи з того, з якою наполегливістю він почав протягувати на «смачні оборудки» свого колишнього партнера Варвіша — хоче бабла. Влада для нього – джерело збагачення. Цим він і займеться, паралельно з керуванням державою у проекті «президент Зеленський». А стратегію руху країни нам обиратимуть дещо інші люди.

Дмитро «Калинчук» Вовнянко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *