Політика

Трамп щипає пір’я пташці…

Акції Twitter різко здешевіли на біржах світу після рішення соцмережі назавжди заблокувати аккаунт президента США Дональда Трампа. Здешевлення досягало 10 відсотків. Вартість акцій продовжує падати… У середу 6 січня Трамп був мінімум на 12 годин позбавлений можливості писати в Twitter і отримав попередження про постійнe блокування в разі порушень.

Того ж дня сотні прихильників Трампа увірвалися в будівлю конгресу на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, де мало відбутися затвердження результатів президентських виборів. 8 січня Twitter оголосив про перманентнe блокування облікового запису Трампа, який на той момент мав понад 80 млн підписників. Приводом для постійного бaнy стали два твіти Трампа, опубліковані того ж таки 8 січня, через два дні, як його прихильники штурмували Капітолій, змусивши рятуватися втечею конгресменів, сенаторів і віце-презедента Майка Пенса.

У першому твіті Трамп написав: «Голоси 75 мільйонів великих американських патріотів, які голосували за мене, за (принципи) «Америка передусім» i «Зробимо Америку знову великою» звучатимуть голосно і довго в майбутньому. Вони не потерплять неповаги і несправедливості в будь-якій формі». Другий твіт був такий: «Для всіх, хто питав, я не піду на інавгурацію 20 січня».

У першому твіті керівництво Twitter побачило прославляння насильства (glorifying violence), у другому — натяк не заклик продовжити протести на інавгурації Джо Байдена.

Трамп у відповідь опублікував заяву з критикою керівництва Twitter вже на офіційній сторінці президента США в соцмережі, але і воно було видалено модераторами. У своїй заяві Трамп оголосив про те, що розглядає можливість створення власної, альтернативної Twitter платформи, а також заявив, що Twitter не змусить його і його прихильників замовкнути.

Між тим стало відомо, що на 20 січня готується «Марш мільйонів» прихильників Трампа, що мають рушити на Вашингтон. Про цей ймовірний «Марш мільйонів» повідомляють ЗМІ усього світу. Влада США остерігається збройних провокацій. В Москві і Пекіні аплодують стоячи.

Ростислав Демчук із Брюсселя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *