Політика

У всьому винна Меркель…

Путін жалкує, що не розпочав повномасштабне вторгнення в Україну раніше, ще на прикінці 2014 року і звинувачує у цьoму Ангелу Меркель. Росії слід було «раніше почати» діяти по відношенню до України, а не розраховувати на вирішення ситуації мирним шляхом, заявив Володимир Путін на прес-конференції за підсумками візиту в столицю Киргизстану Бішкек, де він взяв участь у саміті Євразійського економічного союзу.

«Мабуть, пізно зорієнтувалися, якщо чесно», — сказав Путін журналістам. «Можливо, все це треба було почати раніше. Ми просто сподівалися, що нам вдасться домовитися в рамках Мінських мирних домовленостей. Але що я можу сказати».

За словами російського президента, «ніхто не збирався виконувати Мінські угоди». «Словами колишнього президента Порошенка керівництво України теж говорило, що не збирається це виконувати. Він підписав, але виконувати не збирався», — сказав Путін. «Але я все ж очікував, що інші учасники будуть щирі з нами. Виходить, що вони теж нас обдурили, і єдиною метою було накачати Україну зброєю і підготувати її до бойових дій».

Президент Росії розкритикував нещодавню заяву колишнього канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо Мінських угод. В інтерв’ю газеті Zeit вона, серед іншого, сказала, що «Мінські угоди, які були підписані в 2014 році, були спробою дати Україні час для зміцнення» і що вона сумнівається, що країни НАТО тоді змогли б зробити стільки, скільки вони зараз роблять, щоб допомогти Україні.

Путін пояснив, що слова Меркель свідчать про правильність рішення Кремля почати вторгнення в Україну. «Її позиція свідчить лише про те, що ми все зробили правильно з точки зору початку спеціальної військової операції», — сказав президент РФ. За його словами, у відносинах між Росією і Заходом «майже нульова» довіра, але після заяви колишнього канцлера Німеччини «незрозуміло, як вести переговори, з ким і про які гарантії».

«Зараз, звичайно, постає питання довіри», — нарікав Путін. «Але зрештою нам все одно доведеться домовлятися. Я вже неодноразово казав, що ми готові до цих домовленостей, ми відкриті, але це змушує нас задуматися, звичайно, з ким ми маємо справу».

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *