Політика

Український патріот — Жозеп Боррель

Брюссель. Засідання міністрів оборони ЄС завершилось. Підсумки підбивав Верховний представник Євросоюзу у справах безпеки і зовнішньої політики Жозеп Боррель. Він дав цілий майстер-клас для журналістів. З інфографікою, цифрами, планами щодо посилення безпеки ЄС. Україна просто інтегрально була залучена у них. Я не вдаватимусь у деталі, але, нарешті, у Брюсселі зрозуміли і проартикулювали, що війна проти України — це війна проти ЄС.

Від Жозеппа Борреля я такої риторики ще не чув!

Це говорив не європейський дипломат, а український патріот. Як він того Путіна тільки не називав. Найм’якішим було слово стосовно Путіна «диявол» і “диявольська політика Росії щодо України»…

Коротше!
ЄС розробляє окрему і конкретну стратегію оборони від Росії. Абревіатурно вона зветься CARD. І ще буде Місія оборони ЄС. Євросоюз у цю програму включає збільшення фінансування у систему оборони ЄС і у тому числі фінансування оборонних потреб України.

Більш практичні питання. Забезпечення ЗСУ необхідною зброєю поставлене на конвейєр і не підлягає перегляду. Це і системи ПВО, і артилерія, і інші озброєння, не говорячи про амуніцію: уніформа для військових, харчі тощо. У деталі щодо озброєння та терміни… Жозеп Боррель не вдавався. Відповів більш розлого: «… все, чого потребує Україна, а ЄС може дати — на конвеєрі».

Особисто я задоволений з цих двох днів засідання міністрів МЗС і Міноборони країн Єропейського Союзу.

P.S.
Прошу не дорікати мені, мовляв, те забув, про те не згадав… Конференція тривала понад дві години. Я все пам’ятаю. Тільки ж не викладатиму конспект на 10-20 сторінок. Це – головні тези засідання.

Ростислав Демчук із Брюсселя,
світлина автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *