Політика

Варвари не грають в шахи

Якою б розвинутою технологічно та політично не була цивілізація – практично завжди приходять варвари і дуже легко її руйнують. Бо вони не грають за правилами цивілізації і не конкурують у сферах, в яких цивілізація сильна і очікує суперництва. Варвари грають в «чапаєва». Ми всі знаємо, що варвари Рим зруйнували, але для нас це звучить як казочка з минулого. Ми вчимо історію, але історія не вчить нас.

Сучасні політики схильні апелювати до варварів. Вони малюють складні популістські пентаклі на своїх передвиборчих підлогах і викликають потужну силу, щоб конкурувати в шахах зі своїми сильнішими суперниками. І дика, абсолютно деструктивна сила приходить, але в шахи грати не хоче.

Трамп покликав варварів під Капітолій в якості шахового ходу, але пішаки і коні мастили ходити по діагоналях та через клітинку-дві і поперли напролом.

На Брекзит покликали варварів, щоб справитись з англійським істеблішментом, і варвари чудово з цим справились. І з істеблішментом, і з Британією заодно.

Під час Помаранчевої революції з’явився блискучий в риториці конкурент, розумний економіст і демократ? Пфф, та ми його просто отруїмо, сказали варвари. Після Ющенка і всіх здобутків демократії варвари прийшли знов і тупо захопили усю вертикаль влади, будували Межигір’я, «віджимали» чужі бізнеси, тримали в руках золоті батони. Чесно кажучи, навіть Євромайдан став продуктивний і отримав майбутнє лише після того, як почали палити ОДА і поліцейські управління.

Пригадую, як інтелігенти кричали – «не паліть автівки, вони куплені на ваші податки!», не розуміючи що це варварська ціна входу за стіл перемовин, дія, після якої бидло почало розуміти, що перед ними не просто лошаки наївні. Бо варвари розуміють тільки варварські методи.

І от сьогодні ми всі причумлено спостерігаємо як по священній сторічній споруді лазять варвари, ніби то якась теребовлянська райдержадміністрація. А шо так можна було?! Це ж Капітолій! Пентагон! Найсильніша армія у світі! Авіаносці! Ядерна зброя! Виявляється – можна. Виявляється, варвари навіть не переймаються тим – чи можна. Питання та сумніви – то для інтелігенції.

І поки Західна цивілізація намагається на моноколесі жонглювати різного роду дискримінаціями і правами людей, а усілякі сміливі в межах своєї цивілізації правозахисники грають з ними в пас – варвари зі Сходу просто пхають величезну штахету їй в колесо, аби вона навернулась з тим всім і роз’юшила собі носа.

А штахета вломлена з українсько-російського кордону, між іншим.Тому «за шугуючи» західних чоловіків рівноправ’ям і підганяючи їх під цивілізаційні еталони, варто дуже точно знати до якої міри можна це робити. Бо може статись так, що на їх місце прийдуть варвари, скрутять зі Стамбульської конвенції самокрутку і пускатимуть дим нам в обличчя з дикунським реготом.

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *