Політика

Війна блазнів

Шекспірівські трагедії тому й вічні, що окреслені в них драматургічні колізії є актуальними для всіх часів, допоки існує влада: царі, королеви, принци, військові, придворні, прислуга, народ, ну, і звичайно блазні.

Їм драматург відводив почесну роль дивакуватих мудреців, яким дозволялось вголос говорити те, про що іншим заборонено було навіть думати.

Інфернальна роль блазня (шута, джокера) в картковій колоді влади священна й непередбачувана. Посягати на його право давати жартівливо-оціночні судження чинній владі не мав права ніхто! Навіть король!

Але, якщо не стримавши гніву, король таки наважувався на подібне, то був приречений на осуд підданих, зневагу еліти, злостивий сміх недругів та, зрештою, безславний кінець.

Донедавна українській владі вистачало клепки, мудрості й сили «тримати удари» від придворних блазнів з 95 кварталу. Але, коли головний блазень, волею недалекого народу стає королем, він не перестає від того бути блазнем, бо лише удає з себе короля на потіху «простого народу», який тепер має повне право сказати: «блазень — лише пародія на короля, то чому й нам не сміятись над ним та очолюваною ним державою?»

У такий спосіб сакральність влади нівелюється, як і інші державотворчі принципи, а сама держава перетворюється на карикатурний памфлет.

Однак, коли знаходиться інший джокер, що вказує блазню в образі короля на його справжнє місце, то блазень в образі короля, ображається саме як блазень, а не як король, наказуючи силовикам негайно розібратися з непокірним конкурентом, що зазіхає на монопольне право блазня-короля жартувати й потішатися над владою та державними інституціями.

Дріб’язково… Жалюгідно… Ницо та огидно…

Король може стати блазнем! Але блазень королем — ніколи!!! Тимчасово, по приколу для ідіотів на куражі — так.

Сучасна демократія дає блазням такий шанс. Але лише для того, щоб згодом «прості люди» осягнули одну істину: «Народ, що обирає собі блазня за короля й сам стає посміховиськом».

Хочете й далі ржати до ус*ачки?
Обов’язково підіть до Шевченківського суду Києва, де відбудеться судове засідання щодо арешту Сергія Пояркова за «погрозу заподіяння шкоди чинному преЗЕденту України».

Запевняю, БУДЕ ВЕСЕЛО.

Антін Мухарський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *