Політика

Втеча «медвежого вершника»

Багато хто розчарований швидким “закінченням” пригод “вагнерівців” на шляху до москви. “І це все?”, — сумно або іронічно питає дехто. Ні, це не все. Це лише початок. Початок кінця режиму в тому вигляді, яким він був. Наївно було б розраховувати на те, що кільканадцять тисяч нехай і з якимсь бойовим досвідом горлорізів візьмуть москву – величезний мегаполіс з понад 12 мільйонами населення, і з купою військових частин довкола. Але.

Те що сталося, у політичній площині є титанічними зрушеннями, які означають початок кінця путінської “вертикалі влади”, котра, як виявилася, наскрізь прогнила. І персонально хвв також.

Майже чверть століття він будував свій імідж “крутого мачо” верхи на дикому ведмеді. Тож як тамтешні пейзани уявляли дії свого фюрера в цій ситуації? Відповідно до цього іміджу мав порстати крутий чувак у камуфляжі, який оголосив би що на передовому танку йде “мочити в сортирах” пригожина та його банду, купку зрадників, у яких нічого не вийде, адже “нація згуртована як ніколи”.

Натомість світ і головне – ті ж таки пейзани побачили переляканого розгубленого стариганя, який бекає, мекає й переминаючись з ноги на ногу, фактично благає у стилі вікопомного віктора федоровича: “астанавітесь”… Після чого з москви вилітає в бік пітера президентський “борт” (тобто мікрофюрер кудись тікає), який навіть вимикає трансподери, аби ніхто не бачив місцезнаходження “медвежого вершника”.

Тобто цар зробив точнісінько те, що робили інші московські царі: коли починався бунт або до москви рухалися татари, вони тікали, залишаючи напризволяще свою столицю. Тож хвв, як він сам полюбляє висловлюватися, “опустили”. Публічно і безжально. Навіть не так – передусім він сам себе “опустив”. А “опущений” переляканий пахан уже не пахан.

І да – не маймо жодних ілюзій: незважаючи на те, що пригожин давно поїхав кукухою та уявив себе ледь не новим Наполеоном, він ні за що не наважився б на таку авантюру без таємної підтримки дуже крутих сил. Операція такого масштабу потребує тривалої клопіткої організації, максимальної координації і забезпечення. Питання: чи було відомо фсб, фсо, воєнній контррозвідці, мвс та іншим про підготовку цього “маршу” – видається риторичним. Ми усі бачили, що для хвв усе стало абсолютною несподіванкою. А раз так – “силовики” від нього це приховували.

Нікому не нав`язую своєї думки, але судячи з того, що пригожин різко “здувся”, а потім подався у біга, його просто використали, можливо, “втемну”, надувши у вуха, що йому лише варто прстягнути долоню і влада впаде до неї, мов перезріле яблуко: ви будете новим царем!

Усе це показує дві речі:
– на рф почався процес “транзиту” влади, причому не шляхом операції “спадкоємець” – так влада у спадок не передається, а отже попереду боротьба кількох угруповань або кланів;
– уся тамтешня “вертикаль” пішла поперек борозни і найцікавіше ще попереду.

Які будуть варіанти – побачимо. Їх багато, адже ця держава та її еліти непередбачувані. Але вже видання The Times з посиланням на високопосадовців повідомляє, що Британія почала готуватися до сценарію несподіваного розпаду рф. А британська розвідка, як показує практика, свій хліб їсть недаремно…

Павло Бондаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *