Політика

З Днем народження, пане Президенте

В 1945 році Велика Британія разом із союзниками виграла війну у Європі, а Вінстон Черчилль програв вибори. Голосування було 5 липня. Черчилль склав повноваження прем’єра не чекаючи зборів парламенту. Його лікар, лорд Моран, в особистій розмові сказав про «невдячність британців». Черчилль відповів: «Я б це так не називав. Їм довелося пройти через дуже тяжкі часи».

Черчилль і надалі очолював консервативну партію і 6 років поспіль був лідером опозиції. Шість років. Як опозиціонер вдома, але політик світового масштабу, він проголошує Фултонську промову, в 1949-му підтримує створення Ради Європи, в 51-му – Європейського об’єднання з вугілля і сталі, яке стало підвалинами нинішнього ЄвроСоюзу.

В 1951 році консерватори виграють вибори і Черчилль знову стає прем’єр-міністром. Він міг образитися і відійти від справ – врятувати країну у війні, це достатній внесок в історію нації – але не відступився.

Черчилля чимало критикували всю його політичну кар’єру. Власне, бути під шаленою критикою під час каденції, але визнаним в історії, це не лише про сера Вінстона. Тетчер. Рейган. Скоропадський… Визнання здобутків Ющенка почало приходити лише тепер. Здобутки Порошенка притомні люди не ставили під сумнів попри весь психоз «слуг».

Читаю фейсбукову стрічку – різні люди, різні вітання, «порохоботи» і не тільки, емоційно і стримано, із особистими спогадами і без. Скільки людей із власної волі публічно вітатимуть Зеленського із днем народження через кілька років після його керування..?

Отож. Ідеальних людей не буває, але одні люди можуть в історію тільки вляпатися, а інші – входять. Здобутками. І таки правий був лікар Черчилля – не озираючись на електоральні хиби людей, бо їм довелося пройти через дуже тяжкі часи.

Напевно, тут доречно знову пригадати слова республіканця Теодора Рузвельта: «Роби, що можеш, із тим, що маєш, там, де ти є…». Петро Порошенко може сказати їх від себе.

З Днем народження, пане Президенте.

Віталій Гайдукевич

1 Коментар

  1. Анатолій Пінчук

    Я приєднуюсь до вітання автора та всіх притомних людей країни. Та, мабуть, визнання здобутків Порошенка ще не скоро дійде до нашого народу…
    А порівняння Порошенко – Черчилль…
    Черчилль так «закрутив гайки» для британців, що їх ще можна частково зрозуміти.
    А Порошенко «закрутив гайки» лише для олігархів!
    Та як тільки до влади прийшло оце зелене «чудо» (яке вибрав наш НЕ притомний нарід), то воно перше що зробило – відкрутило ці гайки та позакидало в кущі!
    А нарід ще й досі чекає на зарплату в $ 4 000?

    Тримаймося, пане Президенте!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *