Політика

За гранню здорового глузду

Глибинне нерозуміння західною елітою природи “руцкого міра”. Навіть тими, хто роки провів у Москві, навіть кращими аналітиками і журналістами. «Нью-йорк таймс»: Путін посилає сигнали про бажання зупинити війну і вдовольнитися загарбнутим…

Гротескно це мало б виглядати так: на прийомі вірчих грамот Путін пошкріб пальчиком долоню котрогось з амбасадорів, під час прямого ефіру схрестив на руці пальці, взяв і допустив Навального до виборів…

Але в «Нью-йорк таймс» ще смішніше: Путін через своє оточення надсилає сигнали…

Комізм у тому, що ніхто з оточення Путіна не те, що не вповноважений ним сигнали посилати, це оточення навіть не здогадується, що у хворого сцаря в голові. В січні-лютому 2022 року Путін виставив на привселюдне осміяння своє оточення. Сірі високопосадовці просто не знали, що сказати: повністю включаємо у склад РФ Донецьку і Луганську області чи вже загарбане? Включаємо на правах автономій чи звичайних регіональних суб’єктів?

Сцар на те і це сцарь, щоб ні з ким не радитися. Ні в Європі, ні в США не знайомі з таким типом самодержавства. В США його ніколи не було. А в Європі воно вмерло після Великої французької революції. Монархи в Європі обмежені конституцією. Монархи арабських країн обмежені соціальною складовою ісламської етики. Путін, як і сцарі масковскіе, як і Йосип Сталін, не обмежені нічим.

Навіть злозвісна трійця російського самодержавства при Путіні вмерла: православ’я, самодержство, народ… Для Путіна народ – це ніщо. Просто біологічне сміття, яким цар може розпоряджатися як завгодно. У Путіна немає друзів і радників, є лише слуги і раби. Включно з жирним московським попівством.

Путін вже давно відірвався від землі. І царем стати задумав давно. Якось на переговорах з президентом Бушем-молодшим на докір про утиск демократії в РФ Путін відповів: Росії демократія не потрібна. І президент не потрібен. Росії потрібен цар.

Абсолютний монархізм – ось основна скрепа, яку поважають і якути, і буряти, і кадирівці, і казанські татари, а всякий там фіно-слов’янський гумос тільки цар і влаштовує.

Ніяких сигналів нікому Путін не надсилає і надсилати не буде. Путін одержимий. Це не зовсім божевілля. Це особливий маніакальний стан, при якому ідея-фікс повністю блокує раціональне начало. Говорити на публиці він може речі прагматичні і раціональні. Але мотиви, що ним керують – за гранню здорового глузду.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *