Політика

Запнути українське небо!

США таки передадуть Україні кілька систем протиповітряної оборони NASAMS. Пригадуєте, 12 жовтня у Брюсселі, у штаб квартирі НАТО під час прес конференції з шефом Пентагону Ллойдом Остіном я цікавився у нього про передачу в Україну ракет далекої дальності ATACMS i норвежських систем протиповітряної оборони NASAMS.

Тоді Ллойд Остін відмовився відповідати.

Проте, наступного дня, 13 жовтня під час інтерв’ю з головою об’єднаних штабів генерал Марк Міллі розповів про деякі труднощі з поставками ракет ATACMS на 300 км., але стосовно систем протиповітряної оборони NASAMS відповів ствердно: незабаром, після того як системами опанують українські військові, вони прибудуть в Україну.

Компанія Raytheon Technologies поставила уряду Сполучених Штатів дві складні системи протиповітряної оборони NASAMS, призначені для України, повідомив у вівторок її виконавчий директор.
«Ми щойно поставили дві системи NASAMS. … Дві з них ми передали уряду кілька тижнів тому. Вони вже встановлюються в Україні», — сказав генеральний директор Грег Хейз в ефірі CNBC “Squawk on the Street”. Подробиці цих поставок не сповіщаються. І це правильно!

Окрім двох згаданих комплексів, ще шість систем протиповітряної оборони NASAMS Сполучені Штати пообіцяли поставити в Україну пізніше. Гендиректор Raytheon Technologies наголосив, що фірма очікує більше замовлень від NASAMS «через стрімкий попит на продукцію».

***
NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) — пересувний норвезький зенітний ракетний комплекс, призначений для боротьби з маневруючими аеродинамічними цілями на малих і середніх висотах, система ПВО малого-середнього радіуса дії.

Комплекс розроблений норвежською фірмою Kongsberg Defense & Aerospace[en] спільно з американською фірмою Raytheon і призначений для заміни комплексів Improved Hawk озброєних сил Норвегії.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *