Політика

Zersetzung

Найпростіше звести до базарно-побутового: путін — психічно хворий, патологічний брехун (Кулеба), от тому він постійно несе ахінею про нацистів-юдеїв на Банкової і про таджиків-агентів Буданова. Але все складніше. Серед кумирів і вчителів диктатора не тільки Адольф Алоїзович, але й мало кому відомий німець із комуністичної НДР Еріх Мільке.

Він — творець і незмінний керівник найстрашнішої таємної служби безпеки в Європі — Штазі (Staatssicherheit). Термін відрядження лейтенанта КДБ путіна припадав на 1985-1990 роки. Еріх Мільке був у зеніті своєї слави і сили. Річ у тім, що Штазі — державу в державі — тільки підштовхнув до створення Лаврентій Берія, а весь подальший креатив справа рук самого Еріха Мільке і його підлеглих.

НКВС-КДБ діяло здебільшого грубими азійськими методами: чорний воронок уночі, грюкіт у двері, заламали сонного клієнта, допит — шидкий суд — розстріл або барак у ГУЛАЗі.

Штазі поєднало, синтезувало методи КДБ, Гестапо, СС, Абвера і творчо їх розвинуло. Не буду розповідати про все, що вони вигадали і застосували, щоб контролювати буквально всіх і кожного. Мені зараз для ілюстрації тактики Путіна-Медведєва-Патрушева треба тільки метод, який німці назвали Zersetzung.

Перекласти важко. Буквально — це декомпозиція, розлад, дезоорієнтація. Ціль методу — збити клієнта спантелику так, щоб втратив будь-які орієнтири: світоглядні, цінностні, навіть побутові.

Як це робилося? Визначався об’єкт, який викликав підозру у ворожих намірах щодо уряду комуністів. Коли нікого не було вдома, спеціальні агенти приходили і переставляли речі місцями. Залишали в квартирі якісь абсолютні дикі безглузді речі: вбитого чужого кота; білизну, шапку (точнісінько як була у господаря чи господині) але на кілька розмірів більшу або меншу. Все це без жодного сліду зламування замка чи перебування в помешканні когось чужого.

Агенти постійно надзвонювали серед ночі, переставляли будильники чи приносили під будинок різні посилки. Людина думала, що потрохи сходить з розуму. Нерідко у такий спосіб жертв доводили навіть до самогубства.

путін безсумнівно, переймав досвід Штазі. Захоплювався методами. І творчо розвинув. До того, до чого навіть у КДБ і Штазі не додумувалися, наприклад, підривати цілі багатоповерхівки з мирними мешканцями, щоб спрямувати думки виборців у правильному напрямку.

Цей же метод застосовує путін і медведєв в пропаганді: поважні, наділені владою люди, в солідних костюмах роками несуть таку ахінею, від якої навіть охочому до грошей Карлсону Такеру не сила була втримати регіт після інтерв’ю з Путіним. А росіяни вірять. А серйозні аналітики аналізують. А це не що інше як Zersetzung.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *