Політика

Зрежисована війна?

Зеленський попросив американців уточнити: що можна а чого не можна обстрілювати американською зброєю на території Росії. Кулуарні перешіптуванні Зеленський виніс на публіку. Схоже, по-іншому вже й не можна. Дуже дивна ця ситуація з допомогою від США. У давноочікуваному законі про допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню… ніде не зазначено: зброю з цього пакету можна використовувати тільки на території України.

А команда Байдена й далі гне своє: не можна бити по російських обʼєктах в Росії. Чому? Сильно мудрі тлумачі вважають, що ще напочатку війни від 2022 року між Москвою і Вашингтоном сталася така домовленість: ви не застосовуєте ядерну зброю, ми — забороняємо бити нашою зброєю по Росії. Я сумніваюся в існуванні подібних домовленостей. Скоріше за все США і далі хоче не просто допомагати, а бути режисером цієї війни.

Ще до ухвалення пакету допомоги стався такий мало помітний конфлікт. На фоні вакууму мілітарної підтримки від США очільник НАТО Столтенберг запропонував, щоб формат Рамштайну надалі модерував штаб НАТО. Тут же окрик із Вашингтона: ні, Рамштайн то наше!

Мені видається, що й ухвалення пакету допомоги Україні команді Байдена було потрібне не для допомоги Україні, а як інструмент тиску на Кремль: от, мовляв, ми готові й надалі підтримувати Україну, отож, сідайте за стіл переговорів… А замість цього отримали вторгнення військ Росії на Харківщину.

Корінна проблема демократів США у нерозумінні природи московської влади та її стосунків зі своїм народом. Нерозуміння природи багатовікового протистояння Росії та України. Власне, членкиня команди Обами і Байдена Вікторія Нуланд чесно днями зізналася в інтервʼю Медузі: «Сильная, независимая и европейская Украина кажется ему (Путіну – В.Л.) каким-то проклятьем — по причинам, которые нам, признаюсь, трудно понять».

Якщо вже Вікторії Нуланд це важко “понять”, людині, яка вже 30 років контактує з Москвою і Києвом, то можете уявити який рівень розуміння природи російсько-української війни у Джека Саллівана чи Ентоні Блінкена, чи Ллойд Остіна…

У чому ідеологічна перепона на шляху розуміння демократів США причин нашої війни? В тому, що в основі сучасної ідеології Демпартії є боротьба з будь-якою ідентичністю: національною, релігійною, расовою і навіть сексуальною ідентичністю. А на території України триває якраз війна за ідентичність: імперську для Росії й національну для України. Це глибоке філософське питання.

В основі будь-якої культури – ідентичність. В основі будь-якої (етнічної чи політичної) нації – культура. І саме цю очевидність у мультикультуральному суспільстві США політики від Демпартії намагаються знищити. Звідси нерозуміння цілей Ізраїля, Росії й України. Звідси й радикальне розходження в розумінні суті існування держав: чи вони – це богадільня для слабких і немічних (ідеал ліваків) чи осередок для творення цивілізації і культури.

Тому буде вкрай непросто. Простіше нам було б мати справу зараз з республіканцями. Але тільки не з Трампом-президентом…

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *