Політика

Зустріч Блінкена і Лаврова

Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрівся із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим в ісландській столиці Рейк’явіку. Зауважимо, це перша зустріч очільників американського та російського зовнішньополітичних відомств, відколи Блінкен очолив Держдеп США.

Відкриваючи зустріч, Блінкен заявив, що США розраховують на стабільні і передбачувані відносини з РФ, і додав: «Не секрет, що у нас є розбіжності». Американський дипломат наголосив, що Вашингтон готовий відповісти, «якщо Росія буде діяти агресивно» щодо США або їхніх союзників. Він також нагадав, що президент США Джо Байден озвучив цю позицію під час телефонної розмови з російським лідером Володимиром Путіним.

За словами Блінкена, йдеться не про «бажання США ескалації конфлікту», а «про захист наших інтересів». Водночас він визнав, що інтереси Росії і США перетинаються у багатьох сферах. «Ми віримо в те, що зможемо працювати разом», — висловився державний секретар.

У відповідь російський міністр підтвердив наявність розбіжностей в поглядах Москви і Вашингтона на міжнародний порядок, однак заявив, що РФ готова «розгребти завали, що дісталися у спадок від попередніх адміністрацій США щодо функціонування дипломатичних місій Сполучених Штатів в Росії і російських в США».

Лавров зауважив, що розраховує обговорити з Блінкеном питання, в яких інтереси Москви і Вашингтона збігаються, а головне — проблеми стратегічної стабільності. «І в цьому сенсі, безумовно, і Корейський півострів, і ситуація навколо іранської ядерної програми, Афганістану, є темами, з якими наші представники вже активно взаємодіють. І я сподіваюся, ми сьогодні проведемо огляд всіх цих зусиль», — додав глава МЗС РФ.

Нагадаю, 14 травня РФ оприлюднила список з «недружніми» країнами. В Євросоюзі засудили цей список Росії, до якого потрапили і США, та назвали це ескалацією. А Вашингтон цього тижня закрив своє останнє консульство в Росії.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *