Суспільство

Чим вони думають?

Не йде з голови трагедія в Чернігові. Особливо, коли послухав, як узялися знімати з себе відповідальність за ворожий удар організатори та влада. М. Берлінська: «Захід було заздалегідь офіційно узгоджено з місцевою владою, місце було надано місцевою владою». У Чернігівській міській раді заявили, що не узгоджували проведення виставки в місті та не надавали відповідних дозволів.

Голова Чернігівської ОВЦА В’ячеслав Чаус заявив, що сигнали повітряної тривоги прозвучали вчасно, учасники заходу здебільшого встигли спуститись в укриття, а постраждали люди на вулиці, які проігнорували сигнал повітряної тривоги. Ну, тобто самі винні, а влада тут ні до чого – то все клята русня.

Він також повідомив, що постраждалим (близько півтори сотні поранених, семеро загиблих) буде надана вся необхідна допомога, зокрема, матеріальна. Він також зазначив, що найближчим часом влада відновить будинки, зруйновані внаслідок атаки РФ по місту.

Президент виступив, кляв і клявся… Всьо, тему можна закривати?

Люди загинули, поранених більше сотні, драмтеатр у хлам, шість десятків будинків пошкоджено, п’ять сотень помешкань — а це тисячі півтори вікон, певно, сотні дверей, інше майно… І що, ніхто не відповість? Винен агресор? Війна все спише?

А давайте по порядку, з самого початку. Виникла в когось (хто нам тепер скаже в кого точно?) ідея організувати пересувну виставку дронів з метою зібрати кошти на їх виготовлення. В чотирьох містах пройшла, намітили Чернігів. В міськраду за дозволом не зверталися, бо що таке тепер міська рада, коли її голову Атрошенка свавільно виперли в незаконний спосіб? Пусте місце. Не хазяїн вона в Чернігові. ОВА теперечки “руліт”.

Так у мене запитання до цих людей, а точніше до В. Чауса: «Ви для себе особисто розглядали ймовірність ракетного удару по драмтеатру міста, коли ухвалювали рішення щодо локації виставки? Який відсоток такого ризику визначили для себе: 5 відсотків, чи 1, чи взагалі 0,01 відсотка? Ви замислювалися що буде, якщо таки вдарять ракетою?»

Насправді питання риторичне. Ніхто ні про що не замислювався. Звідкілясь ізгори наказали у вигляді прохання, звісно, посприяти збору коштів. «Постарайтеся» – сказали на завершення. От і постарались: обрали самісінький центр міста, домінанту центральної Красної площі – драмтеатр.

Навчи дурня Богу молитись, то він і лоб розіб’є. Цікаво, скільки ж планували залучити коштів? Сто тисяч? Мільйон? Десять мільйонів? А в скільки стане відновлення? Сто мільйонів? Двісті? П’ятсот?!

В. Чаус працював у бізнесі – начебто, керівником відділів з продажу “Київстар” та “Укртелеком”. Мав би розуміти таке поняття, як ступінь ризику і оцінювати його. Є шанс залучити 10 мільйонів, але існує ризик втратити 500. Співвідношення 1:50 не на користь справі. Є ризик ракетного удару: 1:1 (буде чи не буде), в кращому разі 1:5 (чотири рази пронесло, на п’ятий – ні). Різниця в ризиках як мінімум 1:10, тобто ризик отримати удар щонайменше вдесятеро вищий, ніж назбирати заплановані кошти.

Але для влади це, вочевидь, недоступна вища математика. Бо якби було хоч якесь розуміння, захід перенесли би з очей подалі: все одно чернігівський бізнес не пішки прийшов на виставку, тож принципової різниці де її проводити – в драмтеатрі чи за містом, подалі від очей п’ятої колони – не було абсолютно! Чернігів компактне місто, це не Кривий Ріг, де від околиці до кварталу №95 десятки кілометрів. Де вони тепер наберуть людей та грошей, щоб оперативно, до початку дощів полагодити зруйновані дахи? А драмтеатр відновити? А де людям одночасно замовити півтори тисячі вікон? – ціни ж підскочать удвічі.

Безголів’я влади дратує. Все, що вона вміє, це займатися показухою, дешевою пропагандою та “слугувати” народу, який більше схожий на населення: «Чєво ізволітє? Щас-с!» Правда, тепер на українську перейшли…

Задовбали!

Володимир Ворона

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *