Суспільство

Дбаймо про інформаційну «гігієну»

Загальнонаціональне дослідження щодо культури споживання інформації серед українців провела соціологічна компанія InMind на замовлення міжнародної організації Internews. Нещодавно відбувалась презентація результатів опитування. Спікери — Джилліан МакКормак (Gillian McCormack), директорка Internews в Україні, керівниця «Медійної програми в Україні» та Оксана Майдан, її заступниця.

Медійна програма в Україні – найбільший проєкт з розвитку незалежних медіа, які Internews впроваджує за фінансової підтримки агентства США з міжнародного розвитку. Основне завдання – зміцнення медіа та розширення доступу до якісної інформації.

Метою дослідження, за словами Джилліан МакКормак, було зрозуміти як та звідки українці черпають новини, якими медіа вони найчастіше послуговуються, кому найбільше довіряють, як це споживання новин змінюється з часом та чи вважають вони, що отримують достатньо інформації про події, які відбуваються в державі.

«Левова частка українців стикалася з неправдивими чутками та дезінформацією про коронавірусну хворобу. Більш як 80% респондентів зазначили, що їм було відомо про поширення неправдивих історій, пов’язаних із корона вірусом. Наприклад, про те, що це біологічна зброя, розроблена в китайських чи американських лабораторіях, що його вигадали медіа, або що до його поширення призвело використання інтернет-технологій 5G», – говорить пані Джилліан.

Цьогоріч понад 80% українців стикалися з дезінформацією в ЗМІ про хворобу COVID-19 та інші важливі теми, і більш як третина готова була ділитися нею з іншими. Сумна статистика полягає в тому, що близько третини опитаних вважали такі історії правдивими, а більш як третина зізналися, що ділилися цією дезінформацією з іншими. Згідно з дослідженням, 77% українців усвідомлюють існування дезінформації, а близько 62% респондентів впевнені в своїй здатності відрізнити дезінформацію від правдивих новин.

«У цьогорічному опитуванні ми помітили кілька тривожних тенденцій. Новини, які люди споживають на соціальних медіаплатформах, не завжди надійні. Крім того, чимало людей стикалися із неправдивими історіями, пов’язаними з COVID-19 та іншими важливими темами. Факт того, що третина респондентів засвідчила свій намір поділитися неправдивою інформацією із широким загалом, навіть якщо вони самі в неї не вірили, показує, що необхідно наполегливо працювати, аби допомогти українцям зрозуміти, наскільки є важливим не поширювати дезінформацію і дотримуватися інформаційної гігієни», — наголосила МакКормак.

Оксана Майдан вважає, що у 2020 році споживання новин із джерел медіа суттєво зменшилось, проте абсолютні цифри залишаються достатньо високими. Соціальні мережі залишаються серед українців лідерами у споживанні новин.

Важливо те, що партнери компанія InMind, що проводили дослідження, встановили: люди, які були у складі фокус-груп, заявили про надмірну перенасиченість саме негативною інформацією.

За словами Оксани Майдан, дослідження підтвердило світову тенденцію до зростання популярності цифрових медіа на противагу телебаченню та іншим традиційним новинним ЗМІ. Перше місце серед джерел інформації, яким найбільше довіряють, поділили між собою національні та регіональні онлайн-медіа. До кожного з них відчувають довіру по 48% опитаних. Тоді як показник довіри до національних телеканалів становить 41% — проти 49% торік. Єдиними медіа, яким вдалося цього року наростити довіру до себе, стали регіональні радіо (22%) та регіональні онлайн-медіа (48%), які, на думку респондентів, пропонують ширший спектр точок зору.

Опитування також показало, що частка українських інтернет-користувачів зросла з 71% у 2015 році до 90% у 2020 році, що, власне, закономірно. Серед молоді віком 18-35 років цей показник сягає 100%. До цифрового медіасвіту долучаться все більше і більше українців.

Вікторія Кравчук,
студентка Інституту журналістики
Київського університету імені Бориса Грінченка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *