Суспільство

Геть від мене, ковідло!

… Минув тиждень мого шпиталю, хворію на ковід 10-й день. Захворювання повторне, через 4 місяці після попереднього (до питання про тривалість імунітету). Щодо важкості перебігу — перший раз однозначно був набагато гірший. Не в останню чергу за рахунок того, що ні лікарі тоді ще толком не знали, що робити взагалі, ні я до пуття не розуміла, що робити можна, а що не варто. Отже, з висоти досвіду двох «корон» — дружні поради.

1. Не надійтесь на свій організм. Він сильний, звичайно, але для нього це теж новий і геть нетиповий досвід. Допоможіть йому — зверніться в лікарню ОДРАЗУ. Тільки не «одразу, коли кашель», чи «одразу як температура за 40» — а зразу, як відчуєте кволість, млявість, все тіло болить, лихоманить. Якщо температура піднялась навіть до 37 градусів — це воно, ковідло. Його період 14-30 днів, тож перші тиждень-два перебіг хвороби може бути без високої температури.

Але антивірусні – «Новірин» та інші — треба починати пити вже зразу. І взагалі пийте побільше теплої рідини, аж до трьох літрів на добу: рідина вимиває гидоту з організму і знижує температуру природнім шляхом.

2. Температуру до 39 градусів — не збивати!!! Просто від слова зовсім. Тепле пиття, побільше спати — і контролюємо кожну годину (дітям кожні 30 хвилин). Справа в тому, що для вірусу критичні температури в діапазоні 39-40 градусів. Для людини ж такі температури безпечні, хоч і неприємні, звичайно. Крім того, при температурі вище 38,6 в нашому організмі починає вироблятися імуноглобулін, природній засіб для знищення всякої гидоти, індивідуальний для кожної людини. Тож варто потерпіти днів зо три, і потім швидше очухатись, ніж створювати комфортні умови для розмноження вірусу і розтягувати собі хворобу на три-чотири тижні.

3. Налаштовуйтесь на довгу боротьбу. Вірус «працює» хвилеподібно, погіршення-полегшення змінюють одне одного кожний день-два, або й щопівдня. Постійно контролюйте свій стан і адекватно реагуйте на симптоми: не варто пити «щось від горла», якщо у вас задишка через понижену сатурацію. Якщо болить голова — скоріш за все, проблема в згущенні крові, тож побільше теплої рідини і кроворозжижуючі допоможуть попередити тромбоз і врятують вас від смерті.

4. Дихайте нижніми долями легень. Спортсмени і співаки знають, що це таке, іншим поясню: стаєте або сідаєте рівно, кладете долоню на живіт в районі між шлунком і пупком (трохи вище пупка) і вдихаєте повітря так, щоб у вас під долонею надувався такий собі невеличкий пузир. Цей пузир — діафрагма, відчуйте її. Ваша задача – «розтягувати», витягувати діафрагмою легені вниз, розправляючи їх нижні відділи, у середеньостатистичної людини завжди малорухливі і майже не задіяні в диханні. Така гімнастика, по перше, додасть вам легеневої поверхні для забезпечення організму киснем, а по-друге, зніме надмірне навантаження на уражені вірусом верхні частини легень.

Протягом дня, сидячи або стоячи, робіть дихальні вправи з підйомом і розведенням рук для верхніх відділів легень: вони теж потребують вашої допомоги. Так, тяжко; так, все тіло болить, — але краще протягом дня 10-20 дихальних вправ, ніж трубку в горло і реанімацію. Яка ще чи встигне помогти…

5. Легені тримайте на контролі постійно!!! Якщо вам погано дихати (вдихаєте, але воно не дихається), якщо паморочиться в голові — це погано. Зниження сатурації менше 90 — це погано. Рентген показав полісегментарну пневмонію, типічну для ковіда — це геть погано. Хоча й не смертельно, звичайно, якщо вчасно відреагувати і застосувати необхідне лікування (тут вже тільки до лікарів, до профі).

6. Знайдіть собі цікаве нефізичне заняття, бажано розумове (але не серіали, пліз!). Почитайте книжки, які давно чекають, запишіть свої спогади, почніть писати вірші, створіть собі програму досягнення успіху на найближчі рік-п’ять. Сформулюйте для себе, чого насправді ви хочете досягти, і розробіть реальний покроковий план, як ви будете це робити, коли одужаєте (не «куплю машину через рік», а мій заробіток 10 тис. грн, з яких я 6 тис. віддаю за житло і 4 тис. витрачаю на себе. Отже, я щомісяця відкладатиму 50 доларів і в квітні 2023 (50дол*24міс.) куплю собі машину за 1200 баксів — або пошукаю додатковий підробіток чи дешевше житло, щоб купити скоріше).

Мінімум два-три тижні ви проваляєтесь в ліжку. Коли ще у вас буде такий вільний, спокійний, нічим не обмежений час для самоаналізу і планування? Можна встигнути також пройти пару безкоштовних онлайн-тренінгів з питань, що вас цікавлять; можливо, навіть відкрити для себе нову професію!

Пробуйте.
Головне — не здавайтесь! Війни закінчуються, хвороби минають — а нам з вами ще жити і жити…

І знаєте? Пишіть одне одному. Скажу чисту правду: без підтримки рідних і друзів я би не впоралась. Ні першого разу, ні зараз. Бували дні, коли з трудом випірнаючи з мороку, тратила сили лиш на те, щоб поміряти температуру і почитати чиєсь: «Тримайсь! Борись! Не здавайся!!!» Коли твоя свідомість вже відмовляє тобі, і хочеться лише перестати існувати, такі чарівні слова реально повертають до тями.

Гарного всім дня, мої кохані!!!

Олена Ластівка-Мокренчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *