Суспільство

Мочіть квасолю, але зважайте…

У мене кухня дуже проста. Без жодних викрутасів. Сьогодні приготував вінегрет. Звечора замочив квасолю. Вранці поставив варити. Але з квасолею о цій порі року така справа, що після замочування треба її добре оглянути, бо заводяться в ній усілякі богданики, єрмачки, бєніки та інші арахамії.

Тож, коли бачите квасолю з чорною цяточкою попід шкіркою, без вагання викидайте. Солити її треба в самому кінці, як уже вимкнули вогонь.

Отже.
Один великий або два середніх буряки, 2 морквини, 2 картоплини, 1 цибулина, 1 кисле яблуко, 3 квашених огірка, 200 г вареної квасолі, олія, оцет, сіль.

Тут пропорції умовні, бо все залежить, якого розміру ярина. Якщо буряк завбільшки з голову розіп’ятого младєнца, то варити його доведеться зо 2 години. А якщо, як кулачок зєлібобіка, то годину.

Варимо буряк, моркву і картоплю.
Можна усе в одному баняку, але, моркву і картоплю треба за пів години вийняти, а буряк мусить варитися далі. Коли остудяться, усе це ріжемо на дрібні кубики, або на плястерка і витискаємо через дротяне ситко.

Одне нов-гав: варену моркву очищати страшне западло. Тому я чищу її наперед і варю в чистій воді окремо. Яблуко і огірки теж ріжемо на малі кубики. Додаємо квасолю, посічену цибулю і усе перемішуємо. Заправляємо сіллю, олією і оцтом. Замість квашених огірків можна дати дрібно посічену квашену капусту.

Все просто і головне вітамінно.
Моя мама, Царство їй Небесне, любила всілякі цимеси і мала нестримний лет кулінарної думки. Тому, коли мали бути гості, додавала до вінегрету ще й варений язик. Як гуляти, то гуляти!

Але самий вінегрет на обід – то би хіба мені вистачило. Та є ще підростаюче покоління. Тому я спік бульбу з хрумкою шкуринкою. Заки поставити пекти, кожну розрізав попіздовж, безсоромно розчепірив і примусово запхав у шпарину по плястеркові сала.

Ну, і щоб уже геть святковий, хоч і пісний обід вийшов, в три секунди змайстрував салат з оселедця, цибулі і зеленого огірка.

Так що не думайте довго, а мочіть квасолю!
А я вам посилаю в цей передсвятковий день флюїди щастя!

Юрій Винничук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *