Суспільство

Ми пройшли іспит на незалежність

Як на мене, не може бути нічого гіршого, ніж опинитися в російській окупації тим, хто почувається українцем. До речі, дії наших партизанів у Мелітополі, протест рятувальників в Енергодарі, боротьба прапорів у Херсоні — усе це свідчить, що росіянам не вдасться поглинути ці території так просто, як вони поглинули Крим і Донбас, де не було внутрішнього громадянського опору. Ніколи не читала про жодну партизанську війну на територіях першої окупації. Зате в 2 окупаційній зоні неспокійно.

Якщо почнеться контрнаступ і спротив всередині окупаційних зон — визволення українських територій реальне. Можливо, колись російсько-українські війни — а їх вже 2, а не одна, бо ці війни мають одну причину, але різняться масштабами, якісно (за зброєю) вони теж різні — назвуть війнами за кордони нашої держави, що їх визначає багато факторів, але передусім — громадянський.

Якщо серед населення переважать українські громадяни, Росія не зможе закріпитися на цих територіях, яким би шаленим не був російський тиск і терор. І ще одна особливість — під час 1 війни не було повідомлень про всі ці неймовірні злочини проти цивільного населення, зокрема сексуальні. А це свідчить, що у 1 війні росіяни все ж вважали населення своїми союзниками, вищий командний склад не дозволяв солдатам таких речей, як зґвалтування. Або населення вважало таке поводження солдатів ЗМ РФ нормою.

Зараз такого нема. Події на Київщині переломні — рашисти тут зрозуміли, що значить воювати з громадянами, котрі не зустрічають тебе хлібом-сіллю, з українцями, котрі не хочуть бути росіянами. Будь-яке явище має безліч нюансів. Російсько-українські війни, що почалися у 2014 році цьому доказ. Підтримка, яку виявляє світ Україні, свідчить, що наша країна пройшла іспит на незалежність. Україна реально існує на карті світу. Українці — реальна нація.

Кордони української політичної нації буде визначено, вони можуть і не збігатися з кордонами 1991 року, тобто з кордонами радянської України. Мені здається, що вкотре урегулювання відбуватиметься через компроміс. Одначе російське падіння вже почалося. Росія буде ізгоєм. Сировинна імперія зазнає поразки.

Роксана Харчук

P.S.
… Були і згвалтування, і не лише … І багато що можна зчитати зі «Світлого шляху» Асєєва. А ще треба не забувати про концентрацію росіян на квадратний метр на окупованій території Донеччини і Луганщини. І про умови в 2014-му, і нашу армію в 2014-му… Це кардинально різні ситуації. І насправді там, на окупованій із 2014 року території, багато людей, які чекають Україну!

Ольга Пуніна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *