Суспільство

Нікополь. Рік по тому…

Десь рік тому я їздив у Нікополь і навколишні села. На той час Каховське водосховище після підриву греблі ГЕС вже перестало існувати – вода пішла, дно стало піщаною пустелею, і ледь-ледь пробивалася на ньому перша за 60 років рослинність, висотою в кілька сантиметрів.

Сьогодні подзвонив в одне із сіл, де робив репортаж. Тоді прибережні жителі перебували в шоці: поколіннями жили з морем, і раптом – море зникло. Хтось був у відчаї, а хто й на підйомі: відродиться Великий Луг, екосистема поздоровшає.

А шо зараз? – питаю.

Пустелі замість дна вже нема – там тепер зелений килим з молодої верби у пів-людського зросту. І… комарі. Кажуть, раніше (при водосховищі) кусючих комарів якщо й було, то не багато. Переважали так звані «морські» комарі – зелені, для людини нешкідливі, бо не смокчуть кров. Їх можна хіба що наковтатись, якщо на велосипеді їдеш і смієшся. А зараз із верби на берег летять хмари справжніх кусючих комарів. А в тамтешніх мешканців, виявилося, нема проти них імунітету. Люди пухнуть і кровоточать роздертими ранами.

Кажуть: хто б знав, що антикомарині засоби стануть найзатребуванішим товаром. З дому йдеш, то береш смартфон і тюбик. Як забув смартфона – то таке, а як забув тюбика – вертаєш стопроцентно.

Дівчата переучуються користуватися косметикою – бо треба якось подружити її з комариним кремом на власному обличчі. А Дніпра (річки) люди вже рік як не бачили. Лише тільки знають, що він десь у вербі. А за вербовим гаєм – москаль сидить на лівому березі. І прилітає на Правобережжя своїми дронами.

От, ти стоїш на городі спиною до неба з сапкою, раптом щось дзижчить. Розпрямляєшся, очі до гори – а воно висить над тобою, роздивляється і, певно що, думає: скинути вибухівку зараз чи пошукати більш “жирну” мішень? І от що ти йому? Повисіло-повисіло й полетіло. А бува, що й скине.

І ще: сказала мені мешканка села, що їм казали екологи, що зараз верба однорідна, як гігантська щітка. Але сильні дерева скоро вириватимуться вгору, слабкі гинитимуть – ліс самопроріджуватиметься і себе відрегулює. Але то буде трошки потім – зараз комарі і москаль з дронами.

Вадим Петрасюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *