Суспільство

П’ять років дружби і нездійснена мрія

Моя історія дружби з Нікою Кожушко. Рука не піднімається написати “убитою російским обстрілом у Харкові.. “, бо я не вірю. Її оптимізм, хоробрість і запальний дух світив мені промінчиуом, пробиваючи всю пітьму й жах війни. 30 серпня сталося те, чого я боялась понад два роки. Я зайшла в інстаграм і побачила чорно-біле фото дуже близької подруги з Харкова.

18 їй виповнилося цього літа. Як же я боялась опустити очі на текст… І все, коліна підкосилися. І кров холоне в жилах. Це сон. Це сон, будь ласка. Я так наївно вірила, що це обійде мене стороною, адже в мене всього декілька дорогих серцю людей. Тож, п’ять років тому я натрапила в інсті на неймовірні арти з Бітлами, Квін, і іншими, від кого я з дитинства фанатію. Я написала художнику. І ми почали спілкуватися.

Виявилося, що то Нік, дівчинка 13-ти років, що живе творчістю й має звичку називати себе “він”. Ми теревенили днями, коли тільки була хвилинка, і стали близькі. Ділилися всіма приколами, переживаннями, секретами. Я помітила, що Нік дуже сильна й талановита особистість, але вона цього спершу не визнавала. Я спостерігала, як стрімко розвивається її творчий талант. Вона і геть дитиною була дуже розумна, але з роками мені відкрився її неймовірний всесвіт.

Ми могли обговорити що завгодно. А як вона стала малювати… Цей стиль неможливо не впізнати. Я стала фанатом її творчості. І особистості! Вона одягалася супер стильно, розмалювала свої стіни Ван Гогом, слухала платівки. Вона фанатіла від Жадана, і яка я була щаслива, коли вона почала з ним спілкуватися на концертах і івентах.

Я пишалась нею у всьому, бо вона неймовірна, надихала мене щодня. Ми з Нік усе планували зустріч. А потім почалося вторгнення. Я в трубці телефону чула жахливі обстріли. А Нік хапала олівці й бігла подалі від вікон, малювала під вибухи. Я так просила її поїхати хоча б у Київ… а то й до мене в Ісландію. Але чула у відповідь “тут народилися, свій край не мінятиму на краще, і тут помру”.

Я щоранку переглядала новини в Харкові першим ділом. Але молила всесвіт що пронесе, адже на весь Харків у мене одна така дорога людина, яку я просто обожнюю всім серцем. Думала пронесе, адже я вже трагічно й несподівано втрачала значно молодшого друга, як раз перед знайомством з Нік. Не трапляється таке двічі, ну ні…

Але кошмарам немає кінця. Я всього лиш мріяла обійняти її. Я була впевнена що це обов’язково буде. І я погляну в ці зелені очі, і ми посміємося з чогось дурного, як завжди. І я скажу все, що не сказала онлайн.

Фізично болить усе тіло, як подумаю про те, що моя дорога Ніка просто сиділа й малювала, коли її життя в мить обірвалось так несправедливо. Так боляче. Так страшно. Адже вона в цю мить малювала, так.

А яка мораль? А й хто його знає, немає сили вже, немає моралі, і справедливості теж. І здійснюються не тільки мрії, а й страхи. Як попаде вже. Я так чекала побачити її відомою на весь світ мисткинею і казати всім, що я знала її ще малою. І що ж? І ЩО МИ НАТОМІСТЬ МАЄМО, БЛЯХА?

Навіщо цивілізація, наука, релігія, етика, боротьба за справедливість, толерантність, на біса це все, коли відбувається так??? І що робити? Ні доброта, ні благодійність, ні допомога тисячам людей, ні злоба, ні помста, ні смерть тисячі ворогів не верне одного, близького серцю, улюбленого друга. Не загоїть цю рану ніщо. Це не сум. Це розпач.

Kate Hiena

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *