Суспільство

Печій тепер житиме з «печією»

Щодо Олексія Печія, ведучого “24 каналу”, який скориставшись акредитацією на саміт ЄС, втік закордон. Ніколи його не знав, не бачив в ефірі і не уявляю що це за людина. Зрозуміло, що його вчинок просто жалюгідний. Пояснення мотивів, ще більш жалюгідні. А наміри продовжувати працювати в сфері інформаційної політики за кордоном, повинні бути предметом уваги контррозвідки. Бо які наративи про Україну може тепер транслювати ця людина?

Водночас, такий приклад — це привід задуматись. Це показник напруги, в якій живуть сотні тисяч чоловіків в Україні. Для всіх, хто ухвалив внутрішнє рішення: “я сцикло”, має бути спеціальна програма у війську. Бо скажу вам, як солдат, який воював на нулях, і як прес-офіцер навчального центру, з кожного “сцикла” можна зробити чоловіка, якщо знайти правильний підхід і в нього самого є бажання.

А ці підходи є і вже успішно працюють.

Слабка людина будує внутрішні кордони, культивує свій страх і роздмухує тривожні та панічні настрої. Якщо з’ясувати індивідуальну причину цих процесів, з нею можна і треба працювати. Процес трансформації відбувається доволі швидко. Людина від заперечення переходить в стан сприйняття, а потім включаються внутрішні ресурси і вона розкривається по-новому.

Є приклади на фронті, коли солдати спершу відмовляються виконувати завдання, а потім навпаки стають героями війни. Тобто це працює. Для “сцикунів” в армії існує багато професій. Корисних, потрібних і безпечних. Всі вони вимагають певного рівня компетенції. Тому рекрутинг необхідний і має запрацювати на повну, щоб використати по максимуму потенціал кожного. Бо від “сцикуна” також може бути користь, якщо спрямувати його енергію в потрібне русло. І “сцикун” з часом перестає бути ним.

Звісно, Печію вже нічого не допоможе. Його вчинок працює проти України. Він обрав ганебний спосіб втечі. Це дасть можливість ворогам посміятись над нами. Над журналістським цехом і над країною загалом. Він цього не міг не знати, але обрав саме такий шлях.

Пригадалась легенда про 300 спартанців. Коли цар Леонід зрозумів, що горбань Ефіальт зрадив побратимів, він сказав: “Ефіальт, живи вічно”, що означає “живи вічно з цим відчуттям провини”. Це важке прокляття. Необов’язково мати фізичний горб Ефіальта, щоб зрадити своїх. Цей “горб” можна виростити всередині з почуття страху. Правда Ефіальт, перед тим як зрадити, хоча б спробував стати воїном, але йому відмовили. А цей втік одразу.

Мирослав Откович

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *