Суспільство

Притча про обставини, що змінюють людей

Якось до батька прийшла дочка, молода жінка, і з сумом сказала: «Тато, я так втомилася від всього! У мене постійні труднощі на роботі і в особистому житті, вже просто не маю сил… Як справлятися з усім цим?» Батько відповів: «Я тобі зараз покажу».

Він ставить на плиту три каструлі з водою і приносить моркву, яйце і каву. Опускає кожен інгредієнт в окрему каструлю. За кілька хвилин вимикає плиту і питає дочку:
– Що сталося з ними?
– Ну, морква і яйце зварилися, а кава розчинилася, – відповіла донька.

– Правильно, – каже батько, – але якщо ми подивимося глибше, то виявиться, що морква, яка була твердою, після окропу стала м’якою і податливою. Яйце, яке раніше було драглистим і рідким, стало твердим. Зовні вони залишилися такими ж, але внутрішньо змінилися під впливом однакового ворожого середовища – окропу. Те ж відбувається і з людьми – сильні зовні люди можуть розклеїтись і стати слабаками там, де крихкі і ніжні раптом тверднуть і міцніють…

– А як же кава? – здивовано запитала дочка.
– О, кава – це найцікавіше! Вона повністю розчинилася в агресивному середовищі і змінила саме середовище – перетворила окріп у чудовий ароматний напій. Є люди, яких не можуть змінити обставини – вони самі змінюють їх і перетворюють на щось нове, видобуваючи із ситуації для себе користь і знання. Ким бути у складній ситуації – вибір кожного.

Володимир Коскін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *