Суспільство

Щодо вакцинації в маршрутках

Вже котрий день поспіль «експерти фейсбуку» та й навіть експерДи обговорюють вакцинацію в маршрутках. Здається, вже висловились абсолютно всі. Саме тому дозволю й собі «вставити мої п’ять копійок» до цієї теми і чи бодай не вперше підтримаю чинного міністра Віктора Ляшка та поясню доступно, аби зрозумів навіть останній баран: насувається чергова хвиля цієї страшної і абсолютно ще не вивченої пандемії коронавірусу.

Я переконаний, що ми на всій планеті не знайдемо хоча б одну людину, яка нам усім скаже точно і в деталях, як правильно й поступально діяти, що є безпечно, а що ні. Це закономірно, бо саме захворювання ще не вивчено і навіть всього спектру наслідків після перенесення інфекції ніхто не знає. Занадто малий проміжок часу минув, щоб робити наукові висновки.

І якщо главами держав було ухвалено поки що єдине можливе рішення — вакцинація, то й слід це рішення виконувати. І якнайшвидше!

Тому, мене абсолютно не дивує використання будь-якого способу і варіанту для проведення щеплення людям. Хіба ми не спостерігали, як вакцинували людей по всьому світу на заправках, в наметах, на зупинках, на майданчиках?

Вакцинація така ж технічно маніпуляція, як і звичайний укол хворому вдома. Потрібно лише дотримуватись норм гігієни та «холодового ланцюга». Хіба ніхто з нас не робив уколи вдома рідним? Мені, наприклад, це робити періодично доводиться.

Нам деякі експерти говорять, що вакцинація в маршрутці — це небезпечно і негігієнічно. А скажіть мені, будь-ласка, а проводити операцію просто в окопах, під деревом, в кущах — безпечно і гігієнічно?! Тому, не варто перебільшувати небезпеку.

Ще один момент: стосовно того, що Віктор Ляшко саме так проводить вакцинацію, бо хоче втриматись на посаді. Тоді чому колишні міністри чи кандидати на «міністра» не наважились не виконувати рішення Президента, перебуваючи на посаді? Були чи є такі сміливці, що здатні не виконувати свої ж функції згідно законодавства?

Скажу більше, якби міністром, не дай Бог, був я, то проводив би вакцинацію навіть «на дому», для людей старшого віку, залучаючи до мобільних бригад працівників соціальних служб, бо для мене, а також, сподіваюсь, і для всіх нас — найважливіше це життя людини.

Тому у мене до всіх прохання: давайте не будемо уособлювати та вести себе, як супрунофіли, нівелюючи будь-які дії чинного міністра (або будь-якого іншого). Є гарний польський вислів «що занадто, то не здраво». Отже, не варто перегинати навіть з критикою, бо то шкодить здоров’ю, здебільше власному…

Геннадій Маркевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *