Суспільство

Швецький «крокодил»

Чи хтось щось чув про швецький танк без башти? … Раніше і я не чув, якби не війна і шведи не запропонували нам спробувати це «чудо» зброярської техніки у боротьбі проти російських агресорів. У них такого «чуда» і «добра» вдосталь. Але країни НАТО і Рада директорів з озброєнь НАТО його не оцінили. Тому цей танк без башти Stridsvagn 103 перебуває на озброєнні лише Швеції. І нашим хлопцям запропонували його роздивитися.

Ясна справа: дарованим коням у зуби не зазирають, але до самих оцих «коней» Stridsvagn 103 варто придивитися.

Stridsvagn 103 — це перший у світі серійний танк, у якому використовується газотурбінна силова установка. Деякими фахівцями класифікується швидше як винищувач танків, що є більш коректним з точки зору класичногo компонування танка як машини з цілокритою вежею, що обертається.

Має нестандартну безбашену компоновку з жорстко закріпленим у лобовому листі корпусу дула гармати, наведення якого по горизонтальній площині здійснюється поворотом корпусу усього танка, а вертикальній — нахилом корпусу з допомогою електрогідравлічної системи з відповідною підвіскою.

Перший у світі танк, на якому крім дизельного було встановлено газотурбінний двигун. Спробую розповісти мої зовнішні спостереження: я в захопленні. Оцей «безбашенний» танк — це чиста рептилія у металевому вигляді. Такий пляцкатий «крокодил», якого у високій траві, посеред кукурудзи, соняшників взагалі не видно. Ну, просто не танк, а змія, ядовита ящірка, яка повзе поміж травами. В лузі, на весні ви той танк зроду не розпізнаєте.

Гармата: 105-мм L74. По суші йде не скоро — 50 км на годину. По воді пливе ще повільніше: 7 км на годину. Але пливе! Пливе так, що корпусу не видно. Ну, чистий крокодил. І, головне, може з плаву, з води стріляти.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *