Хвиля Десни » 8 Січня, 2023

Daily Archives: 8 Січня, 2023

Ексклюзивна хвиля

Батьківська хата

Published by:

Будь-яка хата, як людина. Це натуральний організм. Якщо в середині є світло, вона жива, вона тепла. Щоразу повертаючись додому, підходячи ближче до хати, так жадібно вдивляєшся ще з-за дерев, аби запримітити, що вікна світяться, тим найтеплішим світлом у світі. В нашій великій хаті гості збиралися на всі свята, особливо на Різдво. Окрім всілякої смакоти, яка варилась, парилась, тушкувалась, смажилась і випікалась, найголовнішим в застіллі були пісноспіви.

Continue reading

Культура

Сьогодні народився Василь Симоненко

Published by:

Сьогодні день народження Василя Симоненка. За приналежність Василя Симоненка Полтава з Черкасами досі спорять, як грецькі поліси за Гомера. Ну, справедливості заради, треба визнати, що народився поет таки на Полтавщині. Але жив і працював на Черкащині… Компроміс. … Я колись давно працював у районній газеті «Світлий шлях», на Черкащині. І головний редактор Анатолій Іванович Чабаненко послав мене у відрядження в Оржицю, на Полтавщину, в редакцію дружньої газети. Там працював редактором однокурсник Василя Симоненка по факультету журналістики, університету Шевченка. Щоб я набрався досвіду та послухав про Симоненка з перших вуст, так би мовити…

Continue reading

Культура

Космічно-святий німб над Лаврою…

Published by:

Три ночі місячний, космічно-святий німб над Лаврою… Мороз мінус 11 вранці… Тисячі вірян не лише з Києва, а з інших українських міст, електронні рамки на вході, перевірка паспортів, речей, заборона пронести навіть пляшку води, поліція з автоматами, телеекран на площі, прямі трансляції на всіх каналах… Фантастична краса Успенського Собору вкупі з тривогою, що він вже був підірваний енкаведистами напередодні Другої світової, ганебна позавчорашня спроба колишніх «хазяїв» украсти іконостас, ніби це мікроволновка в Бучі, намагання ними ж спровокувати конфлікт інсинуаціями про захоплення, тривожність у кожному погляді охоронців…

Continue reading

Суспільство

Швецький «крокодил»

Published by:

Чи хтось щось чув про швецький танк без башти? … Раніше і я не чув, якби не війна і шведи не запропонували нам спробувати це «чудо» зброярської техніки у боротьбі проти російських агресорів. У них такого «чуда» і «добра» вдосталь. Але країни НАТО і Рада директорів з озброєнь НАТО його не оцінили. Тому цей танк без башти Stridsvagn 103 перебуває на озброєнні лише Швеції. І нашим хлопцям запропонували його роздивитися.

Continue reading

Культура

Про Миколу Луківа

Published by:

У ці різдвяні дні (6 січня) святкує День народження талановита і світла Людина — поет Микола Луків. Певний час нас об’єднували теплі творчі стосунки, було написано кілька спільних хороших пісень, зокрема, «Пісня для Друга!», «Чайки», «Я тебе люблю». Мої вірші декілька разів друкувалися в журналі «Дніпро», який він очолював багато років. Він, як старший колега, був дуже чутливим до моєї творчості і вмів знайти потрібні слова для підтримки чи похвали, що дуже рідко трапляється в нашому середовищі.

Continue reading

Культура

Успенський собор пересвятили!

Published by:

«Радуйтеся щиро нині»: Успенський собор Києво-Печерської Лаври нарешті Величаво, натхненно, осяйно. «Переможну пісню співаючи, викликуючи, взиваючи і промовляючи». Вивітрили нею на віки вічні задушливу сопуху «кіріловскіх цапобородих», які сквернили тут десятиліттями у неправді і звабі, у гордині, у сластолюбстві і блуді, вергаючи злобу, клятьбу, клікушество.

Continue reading