Суспільство

Славімо Його!

На Житомирщині багато католиків, які розмовляють українською і вважають себе українцями, але святкують Різдво за григоріанським календарем. В дитинстві мати мені казала: «Завтра католицьке Різдво. Не можна нічого робити, бо ніхто не знає, чиє Різдво правильніше».

Сьогодні більшість християн світу святкує Різдво, католицькі церкви і одинадцять православних церков. Серед православних країн тільки Росія, Грузія, Сербія і Україна серед тих, хто живе за юліанським календарем. Ми досі залишаємося в російському клубі, з яким уже мали розірвати будь-які стосунки.

ПЦУ побоюється розколу в суспільстві, хоча на восьмому році війни з Росією вже можна нічого не боятись. Багато православних в Україні самі визначають для себе, коли святкувати Різдво, і святкують його з усім світом, вважачи себе авангардом українського суспільства. Колись ми опинимося серед цивілізованих країн у всіх блоках, союзах і разом будемо відзначати це свято. Це неминуче, як те, що після ночі обов’язково настануть ранок і день.

Тож вітаю всіх, хто святкує сьогодні це світле свято, з Різдвом Христовим. Хай будуть мир і радість у ваших домівках! Христос народився! Славімо Його!

Володимир Даниленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *