Суспільство

Співаємо про терен і п’ємо тернівку

«Цвіте терен» — всі, мабуть, чули цю пісню. Але розповісти я хочу не про цвіт терну, а про його плоди, темносині, терпкі на смак ягоди. Восени, куди не подивишся, кругом синіє терен. Диких тернів, скажімо, на Полтавщині дуже багато. Ягоди, що стають смачнішими пізно восени, або ж після перших заморозків, залюбки з’їдають птахи та інша живність. Але й люди встигають отримати від них користь.

В свіжому вигляді з них можна робити компот, кисіль та варення. Регулярне вживання плодів терну, знижує ризик розвитку виразкової хвороби шлунку, гастриту та коліту. Терен очищає організм, нормалізує мікрофлору кишківника і зменшує кількість патогенних мікроорганізмів у ньому. Очисна дія терну терну, поширюється також на печінку і нирки.

Ягоди терну вживають при захворюванні дихальних шляхів. Настої і компоти, допомагають позбутися від запаморочень та діють як заспокійливе. Завдяки високому вмісту калію в ягодах, зміцнюються кровоносні судини і серцевий м’яз. Про те, що понижується рівень холестирину в крові і нормалізується артеріальний тиск у людей з гіпертонією, я взагалі мовчу.

Свіжі ягоди терну застосовують в косметології. Вони дуже корисні для жінок при усуненні симптомів ПМС і зменшення болю внизу живота, під час менструації. Корисний терен і для чоловіків, оскільки нормалізує роботу передміхурової залози. А це відмінна профілактика аденоми простати. Але запам’ятайте — ягодами не можна зловживати, і за один раз можна вживати не більше 100гр.

Але досить про науку, повернімось на грішну землю. З ягід терну, ми можемо зробити дуже непогану наливку — тернівочку! Як зробити? Записуйте рецепт.

Беремо 4 кіло ягід, 1,5 кіло цукру, склянку води. Ягоди не миємо, бо на їх поверхні містятся природні дріжджі. Складаємо в банку з вузьким горлечком і заливаємо водою з цукром. Ємність ставимо в тепле місце і чекаємо коли продукт забродить…

Сергій Ващенко

P.S.
А тернова наливка без цукру і без бродіння!
Ягоди прив’ялюються (можна й на сонці, головне, щоб почали морщитись, але залишались м’якими, не висохли), заливаються горілкою — і все! Правда, ще треба почекати місяців зо два, щоб настоялась.
Дуже цікава перевага такого способу: після вживання такої тернової настоянки ягоди можна залити горілкою ще раз. Іноді друга заливка виявляється смачнішою за першу.

Василь Триліс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *