Суспільство

«Телеграм» — небезпека під личиною дуровщини

З тиждень тому державним службовцям в Україні заборонили використовувати месенджер «Телеграм» на офіційних пристроях. Є достатньо підстав вважати, що месенджер моніториться ворогом. Трохи раніше, як відомо, у Франції був затриманий Павло Дуров, засновник «Телеграму».

Правоохоронці і спецслужби на заході вважають, що месенджер активно юзається у наркобізнесі, ухилянні від податків, пропаганді дитячого порно та інших ганебних речах. А окрім того, «телеграм» помічено в справах шантажу і мережевого рейдерства. Зокрема, йдеться і про багатьом відомий канал українського походження під назвою «Джокер», від якого вже постраждали «Уклон», «Цитрус», «Стилус» та ін.

Схема – стара як світ: вимагання величезних сум за спокій і незгадку. «Джокер» постить новини у провладній риториці, але чи має він реальний стосунок до влади – на разі невідомо.

Варто також нагадати, що саме через «телеграм» росіяни вербують підлітків в Україні і заохочують їх палити автомобілі військових. Через «телеграм» працюють російські навідники ракет в Україні. «Телеграм» є одним з основних каналів зв’язку для окупаційних військ.

Я сам маю власний телеграм-канал, він мені зручний, бо там нібито немає очевидної цензури. Але соціальні мережі це – не тільки про хороше. Іноді вони доростають до того ступеню впливу, коли перетворюються на загрозу.

Очевидно, повинні все ж таки бути якісь механізми, що упереджують подібну небезпеку. Особливо, під час війни…

Віталій Чепинога

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *