Суспільство

Цифровізуємось до неможу!

Хакери атакували близько 70 сайтів органів влади… З одного боку це виглядає, як складова гібридної війни, а з іншого — як попередження «просунутих кібер-розумників» про те, як в один день колись може зникнути ціла «держава в смарфоні». Це ж абсурд — довіряти всі документи, всю інформацію тільки цифровим носіям. Не тільки ж хакери можуть зламати програмне забезпечення. Будь-якій техніці взагалі властиво виходити з ладу безповоротно.

Куди зникла людська логіка? Спливла за водою разом з нормальною якісною освітою?

У мене недешевий смартфон. Прослужив нормально 3,5 роки і став «глючити». Трохи поремонтували, але зникла купа функцій. Не знаю, чи відновляться після прошивки, але розумію, що вже потрібен новий телефон… Чи кожен громадянин України може дозволити собі щокілька років купувати нові смартфони-айфони? Чи є в державі безкоштовні курси, де всіх навчають користуватися цифровою технікою? Та й ніякого закону, зрештою, нема, який зобов’язує українців її мати. Хтось біжить поперед паровоза?

Додаток «Дія» у мене був із зеленим сертифікатом про вакцинацію. Замовити через нього обіцяну тисячу не вийшло, як і через сайт Приватбанку — мені держава її чомусь не дає. Коли я віддавала телефон у ремонт, додаток видалила. Назад встановити не виходить… Цифровізуємось до неможу!

Про купу незручностей і проблем, які мають люди скрізь, куди не підуть через цифровізацію, я вже промовчу. На будь-яку дрібну послугу треба витратити купу часу. Я не проти руху вперед. Але ж має бути прогрес, а не регрес. А в нас виходить: чим більше слів про «якість і доступність», тим стає гірше.

Чому воно так? Я розумію, що — реформи і всьому новому треба вчитися. Але, може, спочатку навчити, а потім реформувати, а не навпаки?

Наталія Потапчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *