Суспільство

Велич і скромність Данії

Аби не думали, що тільки нам так погано, що маємо великого агресора під боком і століттями страждаємо, то розповім про Данію. Данія в епоху вікінгів була основною постачальницею войовничих чоловіків, які нападали на все, де можна напасти і завойовували все, що можна завоювати. Всі знають, що варяги – то і є вікінги. І дани – були найактивніші з них.

Вони завоювали Британію, доходили до Парижу. А династія Рюриковичів – князь Ігор та інші правителі Київської Русі – були нащадками Рюрика, данського конунга. Хто дивився серіал «Вікінги» — то там якраз про данів, а Раґнар Лодброк – данський конунг.

Данці століттями почували себе чудово, у Середньовіччі, у період їх найбільшого розквіту, вони контролювали Данію, Норвегію, Ісландію, Фарерські острови та ще деякі ласі землі. А коли в Європі почались наполеонівські війни – для Данії почалась чорна смуга. На початку 19 сторіччя Швеція відтисла у них Норвегію. Потім Німеччина відвисла багаті землі Шлезвіг і Гольштейн, а під час окупації Данії Німеччиною у Другу світову війну розпочались рухи з Ісландією, і та оголосила незалежність від Данії і стала їхнім «кримом».

В результаті Данія перетворилась на невеличку країну з населенням 6 мільйонів людей і кордоном з Німеччиною. Майкл Бут у книзі «Що не так зі скандинавами» розповідає, що данці дотепер пам’ятають усі свої територіальні втрати та війни, і мають дуже прохолодні стосунки з німцями – ніколи не згадують їх зайвий раз, не мають про них анекдотів і таке інше.

Але вони спромоглись збудувати одну з найкращих країн для життя з високим рівнем, і за індексом щастя вже десятки років посідають чільні позиції. Звісно, це далеко неідеальна країна, але коли вони ставали на ноги і оговтувались від пережитих потрясінь – їх національний поет на кшталт нашого Шевченка написав їм тезу, котра стала фактично національним девізом: «Те, що ми втратили зовні — віднайдемо всередині».

І тепер Данія, тільки уявіть, має людей із однаковим середнім доходом більше 90%. Це означає, що там взагалі нема бідних, зовсім трошки багатих, а практично вся країна – середній клас. Який ліпить датський прапор всюди, де тільки можна його приліпити…

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *