Суспільство

З Вербною неділею!

Біснуватий ворог у ці дні знову обстрілював наші міста ракетами. Проте народні та церковні свята йому не скасувати. Тож сьогодні зранку до храмів з вербовими пагонами у руках тягнуться люди. Звучать молитви та горять свічки… І як сонячно, яке блакитне небо у цей благодатний день! Я вже відсвяткувала Великдень, але моя мама святкуватиме його наступної неділі. Отже маю радісну нагоду відзначати й православні свята. У миру ми всі єдині.

Тому вітаю своїх колег, друзів, весь наш славний народ з величним днем входження Ісуса Христа в Єрусалим, з Вербною неділею!

Великий, Страсний тиждень розпочинається саме з Вербної неділі, і вона є одним із дванадцяти найбільших свят. У багатьох народів вона Пальмова, бо саме пальмові гілки стелили люди на бруківку Ісусові, який на віслючкові в’їжджав у Вічне місто.

Що ж, у пустелі верби не ростуть, верби люблять воду. Тому там містяни були змушені вітати Господа пальмовим гіллям… Ми ж маємо вербу. А ще в Україні у деяких місцевостях, а також в інших слов’янських державах, ця неділя справедливо називається Квітною, бо ж квіти зараз буяють повсюдно.

Але календар цього року такий, що ми вже щасливо проминули котиків на вербах. Проте смарагдові вербові гілочки із зовсім юним листям не менш прекрасні, свіжі та ніжні… Освяченими святою водою їх зберігають у домівках, біля ваз із ними розписують писанки, біля вербових букетів викладають приготовлені до Великодня страви та смаколики…

Вербові гілочки несуть рідним на могили. Подія, до якої приурочена Вербна неділя, є такою значною, що церква навіть дозволяє віруючим у цей день, перед початком жорсткого посту Страсного тижня, почастуватися рибою та навіть червоним вином…

Бо останній тиждень перед Великоднем буде важким, трагічним, кривавим, як наша війна. І в Євангеліє, і в Україні. Що ж, священна книга сильна тому, що писана з натури, з життя. Але все закінчиться щасливим Воскресінням. Миром та радістю від того, що зло подолане.
Дочекаймося, вже недовго.

… Лише потрібно перебути цей Страсний тиждень, яким у нас тепер став кожен. Особливо для наших воїнів світла. А далі для них будуть гостинці з тилу, пасхальні кошики, наповнені любов’ю і теплом. Розкішні багаті паски, майстерно розмальовані писанки, унікальна українська ковбаска… І сокровенні, сповнені тепла та ласки слова з дому. Бережіть себе, хлопці та дівчата, ви — цвіт України! Ви тут найголовніші!

І ми з дітками та батьками, повернувшись з храмів, теж сядемо за святкові столи, до найсмачніших наїдків року. Вже скоро, ми вже у передчутті…

З Вербною неділею! Божого вам захисту та підтримки, дорогі українці! Зі святом радості та надії! І я не була б собою, якби не завершила цей допис тим, що наримувалося у душі під цей прекрасний ранок.

Блищить, як масло, у
полях рілля
І не роса на соняхах – олія
Не грає вітер пальмовим гіллям
Та наші верби є не
менш біблійними…
Хай Бог нам Україну береже
Красу оцю, божественну та нішеву
Тут писанки — який там Фаберже!
І паски тут у світі
найсмачніші…
Попри біду, молитви та плачі
Нікому не відняти цю ідилію
Де дзвони розрізають далечінь
Оркестрами над Вербною неділею…

А за тиждень – Великдень! Все буде Україна!!!

Ануш Балян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *