Суспільство

Жуйка

Раніше, коли хтось їхав за кордон (до братніх Болгарії, НДР, Польщі, Угорщини, як правило), то на питання «що тобі привезти?», всі (чи майже всі) замовляли жуйку. То була якась сакральна і дуже знакова штука. І найпростіша ознака закордонства та великої розкоші. Ознака свободи! Ти можеш не їсти, а лише жувати… В СССР якщо ти жуєш — то зобов’язаний був ковтати. А тут ні — пожував і виплюнув! Відчуваєте різницю?

Потім настала черга так званих “мадон”. Це найпростіші чайні чи кавові сервізи, як правило з Югославії, із крученими ручками та зображеннями псевдорафаелівських сюжетів минулого. Потім ці сервізи десятиліттями гордовито стояли в сервантах, викликаючи законну хазяйську гордість. Ними не користувалися — закордон!

Привозили також вінілові платівки, чеське взуття, та, власне, все, на що вистачало грошей, які дозволялося брати з собою. Ніхто там, за кордонами, особливо не розглядав краєвиди, церкви, вежі, канали. На їхньому тлі лише фотографувалися, щоб розглядати потім, вдома. А там — лише магазини.

Був кумедний випадок. Один чернівецький фарцовщик привіз з Чехословаччини надувну гумову жінку із секс-шопу. Він подарував її «по пріколу» знайомому музиканту з бару «Полонина», але попередив:
-⁃ Йося, не можна її надувати занадто швидко, а то вийде, що вона вже готова, а в тебе голова паморочиться!

Звісно, все, про що я тут згадав, було приниженням. Нічого там, на заході, не гнило. Гнили ми. Тому особисто я обмежувався жуйкою.

Володимир Килинич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *