Суспільство

Життя поміж голінням

Гоління в житті чоловіка із процедури косметичної з роками перетворюється на акт усвідомлення неминучості. Я не знаю більше жодної дії в житті людини, котра б так швидко була марнотою вчорашніх зусиль. Але щоранку чоловіки стоять перед люстерками і смиренно зішкрібають з обличчя свіжі ворсини людини з минулого.

Бігме, це як щоденна виправа у монастирі Шаолінь. Дзенський коан. Терпеливе зусилля тривалістю в один день. Треба мати просто нелюдську витривалість, аби з шістнадцятирічного віку і аж до самої смерті займатись цим загодя програшним заняттям.

Може, тому неголені чоловіки намагаються виглядати більш маскулінними, в безнадійних спробах самому собі здатись хоч трохи переможцями. Але це ще більший самообман, якщо роздивитись, як ревно вони пильнують свої бороди та триденні неголеності по барбершопах, підрівнюючи волосок до волоска та підстригаючи нерівності.

Тисячі рухів гострим предметом перед очима зрештою убивають гостроту життя, і до старості чоловіки емоційно тупіють разом із їхніми бритвами. Старі діди із вигорілими очима голяться байдуже і абияк, зневажаючи невиголені ділянки та порізи. Просто не зважають на них.

Життя чоловіка – це безперервне гоління, поміж яким він силкується жити, любити, виховувати дітей, працювати і приятелювати.

Життя чоловіка – це тисячі голінь від першого, яке зрізало пух з юнацьких щік, в котрих ще пізнається дитина, і аж до останнього, коли його поголить вже хтось інший.

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *