Хвиля Десни » 2 Січня, 2022

Daily Archives: 2 Січня, 2022

Культура Суспільство

«Біжи, біжи, човнику, все далі та й далі!»

Published by:

А таки є різниця між святкуванням Нового року сорокалітньої давнини і сьогочасних «нових років». Разюча різниця. Менше за все беру до уваги суспільне тло, житейські обставини, цивілізаційні поступи, особистий досвід. Хоча… як без цього? Так, мерехтливих казкових рибок у небесних глибинах над містом тоді не глушили, не шаткували наглі феєрверки. І цитринний дух з квартир лоскотав ніздрі разючіше, бо то було омріяне пахілля недосяжної географічної екзотики. Ми бачили ці райські кущі лише в рідкісних закордонних фільмах.

Continue reading

Культура

Листи Ганни Барвінок і давня світлина

Published by:

Дочитав другий том листів Ганни Барвінок до Іллі Шрага, виданий Чернігівським літературно-меморіальним музеєм-заповідником М.Коцюбинського. Цікава стилістика, унікальне пошанування свого чоловіка — Пантелеймона Куліша, якого у той її епістолярний період вже кілька років не було на білому світі, і, до речі, наслідування Кулішевих заздрощів до Шевченка…

Continue reading

Культура Суспільство

Криниця-чарівниця

Published by:

Прийшов час помирати Євгашу. Покликав Євгаш сина і все йому розповів. І не втаїв, що ним поклявся – прощення попросив. І попросив, щоб син про золото мовчав. Не чув Євгаш, що невістка стоїть під дверима і слухає. За кілька днів по тому все село знало про москальське золото. Скільки люду на гору переходило: й по одинці, й гуртами. Зберуться чоловіки і йдуть. Отак усім розбагатіти хотілося. Тільки даремно – не віддала гора людям і шелюжки ламаної.

Continue reading