Хвиля Десни » 4 Січня, 2023

Daily Archives: 4 Січня, 2023

Культура

Пам’яті Анатолія Горлова…

Published by:

Ця звістка — мов грім з ясного неба: у ніч із 2 на 3 січня, на 75-му році життя, помер Анатолій Федорович Горлов, багатолітній головний редактор «Голос України». На цій посаді він служив до кінця свого останнього робочого дня. Зараз усі слова здаються недостатніми й неточними. Бо Горлов для нас був кимось більшим, аніж просто начальником. Він задавав стиль, темп і ритм редакційному організмові. По ньому ми звіряли свої годинники. Він — був, і цим визначалося все інше протягом останніх тридцяти з гаком років. І не уявлялося — інакше.

Continue reading

Суспільство

Мій перший «утрєнік»

Published by:

До п’ятирічного віку я жив у Сокільці. Завдяки своїй прабабусі знав напам’ять багато віршів із Шевченкового «Кобзаря», але знав і чимало різних фольклорних штучок, не завжди пристойних. Це і стало причиною кумедного випадку, про який розповім… Напередодні нового 1970 року мати взяла мене на кілька днів до Кам’янця-Подільського, де вона працювала тоді на електронному заводі. Пояснила, що поведе мене на «утрєнік», де справжній дід Мороз дасть мені подарунок.

Continue reading

Культура

«Танго смерті». Нове прочитання

Published by:

Я ніколи не читаю книг вдруге. Навіть тих, які мене дуже сильно зачепили. Вважаю, що у світі є стільки цікавого, якого я ще не читала, що шкода витрачати той дорогоцінний відведений Богом час на перечитування. Але цього разу зрадила своєму принципу. І на це було ряд поважних причин. Найперше те, що культовий роман Юрія Винничука «Танґо смерті» вийшов у видавництві «Абабагаламага» в чудовій якості і з обкладинкою, яка просто ідеально передає його суть, тож читання такої книги обіцяло особливе задоволення.

Continue reading

Політика

P.S. до промови

Published by:

Новорічні промови у своїй логіці мають на меті підсумок року, коротке зведення подій, що безповоротно минули і по хорошому пафосний панегірик періоду, що завершився за нормальних умов. Все так і було, і ми щиро пройнялись тим всім і навіть інерційно відчували урочистість і певну святковість моменту. Але конкретно для нас, українців, у цьому є певна пастка і логічна хиба — бо ми не перебуваємо у ніякому підсумку року і завершенні періоду.

Continue reading