Хвиля Десни » 13 Лютого, 2023

Daily Archives: 13 Лютого, 2023

Культура

Василеві Яременку було тоді 55!

Published by:

35 років тому народилося Товариство української мови… 12 лютого 1988 року інтелєктуали радянської України зібрались у будинку колишнього Інституту чемних панянок (більшовики називали цей будинок Жовтневим палацом) і заснували Товариство української мови імені Тараса Шевченка. У президії установчих зборів сяяли зірки респектабельного українства – Василь Яременко, Анатолій Мокренко, Дмитро Павличко та Іван Драч. Якраз у розпал обговорення кандидатур на першого очільника ТУМу головував Василь Яременко.

Continue reading

Культура

Уклінна подяка всім

Published by:

Дорогі мої колеги, друзі, однодумці, велелюдне студентське Братство! Ох, якби ви знали, які ви дорогі для мене, рідні, незабутні. Можете не повірити, але це Правда: читаю ваші відгуки на моє Письмо, вітання з Днем народження, і сльоза мене прошибає.

Continue reading

Культура

Поважна дата Степана Колесника

Published by:

Його звільняли з редакцій, виключали з партії, «персоналку» розглядали в ЦК, заборонили переступати поріг «Сільських Вістей»… Йому методично обпалювали крила, витісняли, принижували, не помічали. Його осібно написаних текстів, де нуртувала поганьблена українська правда, де розкошували неповторні прототипи сільських трудяг, де криком кричали хронічно задавнені проблеми української глибинки, слухняні редактори не друкували.

Continue reading

Суспільство

А з гармошкою — мій дід

Published by:

Не знаю точно, який це рік. Ближче до кінця 50-х. Тоді ще по селах пасли, скирдували, ворушили, викопували, пололи, чистили, ловили, справляли, видавали, проводжали й світили. Не поодинці. Слово «толока» нині можна знайти хіба в книжці, а тоді толокою будували. І випивали. І співали.

Continue reading