Хвиля Десни » 18 Серпня, 2023

Daily Archives: 18 Серпня, 2023

Культура

… Хоч у Бога ми всі живі

Published by:

Сьогодні, 18 серпня, в переддень Спаса, Преображення Господнього, ми мали б зібратися традиційно всією родиною за святковим столом на день народження свого патріарха Володимира Івановича Андрощука… Завітали б його друзі-колеги кіношники, почалися б спогади про незабутні зйомки телесеріалу ” Час збирати каміння”, які б зазвичай переросли в палкі дискусії про українське національне кіно, і художнє, і документальне, яким воно має бути, і… чому його сьогодні нема, такого, без якого нема України, нема любові до неї і гордості за неї.

Continue reading

Культура

Бібліотекарка

Published by:

– Вітаю з першою шлюбною ніччю! – вигукнула одразу з порога подруга.
Вона не відповіла, лише посунула їй горнятко кави. Закурили.
– Ну, то як враження, мадам? – лукаво мружилася гостя.
– Їй було краще…
– Кому?
– Бібліотекарці.

Continue reading

Культура

Культ Жадана

Published by:

Читаю про Жадана як рушія повернення Шевельова до Харкова. Люди обурюються — приписує собі чужі заслуги… Вибачте, але Жадан нині вважається голосом покоління 1990-х. І люди, які знають українську культуру, цілком серйозно поділяють цю думку. Варто уточнити — літературного покоління. Хай літератори мають такий голос.

Continue reading

Культура

ОкурковАНА форель літературної ріки

Published by:

«Квіти зла» Бодлера і «Кобзар» Шевченка – дуже перегукуються. Уявляю, аби за життя Тараса Григоровича управляв Україною, скажімо, недалеко-амбітний Симон Петлюра, Шевченко був закатований, як Болбочан. Я про що: тепер на кацапа спихнути можна будь-що. Одначе… «Розстріляне відродження» особисто мені вельми дороге. Там я плаваю як пструг (форель) у воді. Вкотре дочитав «Київських класиків» (упорядник В. Агеєва).

Continue reading