Культура

35 цитат Ремарка

Еріх Марія Ремарк – один з найвідоміших і популярних німецьких письменників двадцятого століття. Він з тих, кого називають письменниками «втраченого покоління». Це група молодих людей, які пройшли жахи першої світової війни і побачили післявоєнний світ зовсім не таким, яким він бачився з окопів.

Еріх був сином книжкового палітурника, тому книг тимчасово або постійно в оселі завжди була величезна кількість. Ще дитиною, він зачитувався ними до пізньої ночі, захоплюючись творами Цвейга, Томаса Манна, Пруста і Гете. Коли йому було 20 років, померла мати. Вони були дуже близькі, і в пам’ять про неї він змінює своє друге ім’я «Пауль» на «Марія».

Свій найвідоміший твір – «На західному фронті без змін» письменник написав за рекордно короткий час – за 6 тижнів, але після цього роман ще півроку пролежав у столі. Доти ніхто так просто, але в той же час емоційно і глибоко не описує, про що насправді говорять і думають в окопах прості солдати, послані на смерть.

До слова, роман «На західному фронті без змін» було екранізовано тричі. Перша екранізація 1930-го року стала класикою світового кіно – стрічка отримала два «Оскари» («Кращий фільм» і «Кращий режисер»). Друга, телевізійна версія, вийшла в 1979-му році. Третя – у 2015-му, і головну роль у ній зіграв Деніел Редкліфф – актор, якого ми всі знаємо як Гаррі Поттера.

Письменник рідко висловлювався про власну творчість і вважав за краще, щоб його книги говорили самі за себе. Але є 35 неймовірно глибоких і проникливих цитат з його книг про життя, кохання і просте людське щастя:

1. Про щастя можна говорити хвилин п’ять, не більше. Тут нічого не скажеш, крім того, що ти щасливий. А про нещастя люди розповідають ночі безперервно.
2. Коли зовсім занепадаєте духом, приходьте до мене в лікарню. Один обхід ракового відділення за дві секунди лікує від будь-якої нудьги.
3. Те, чого не можеш дістати, завжди здається краще того, що маєш. У цьому полягає романтика й ідіотизм людського життя.
4. Ніколи не слід дрібнити те, що почав робити з розмахом.
5. У житті перемагає тільки дурень. А розумному всюди ввижаються одні лише перешкоди, і, не встигнувши щось почати, він уже втратив упевненість у собі.
6. Будь-який світ нічого не вартий, якщо немає миру в серці.
7. Щастя – найневизначеніша і найдорожча річ на світі.
8. Що менше у людини самолюбства, то більшого він вартує.
9. Помилково припускати, ніби всі люди мають однакову здатність відчувати.
10. Совість мучить зазвичай тих, хто не винен.
11. Подяка, якщо тільки ти здатний відчути її, зігріває душу.
12. Якими жалюгідними стають істини, коли висловлюєш їх вголос.
13. Жінка від любові розумнішає, а чоловік втрачає голову.
14. Поки людина не здається, вона сильніша своєї долі.
15. Чим примітивніша людина, тим більш високої вона про себе думки.
16. Немає нічого більш втомлюючого, ніж бути присутнім при тому, як людина демонструє свій розум. Особливо, якщо розуму нема.
17. Тільки нещасний знає, що таке щастя.
18. Найлегший характер у циніків, найнестерпніший – у ідеалістів. Вам не здається це дивним?
19. Хоч як дивно, але всілякі біди і нещастя на цьому світі дуже часто від людей маленького росту; у них більш суперечливий і енергійний характер, ніж у людей високих.
20. Все, що можна залагодити за допомогою грошей, обходиться дешево.
21. Мені здавалося, що жінка не повинна говорити чоловікові, що любить його. Про це нехай говорять її сяючі, щасливі очі. Вони красномовніші за слова.
22. Жінок слід або обожнювати, або залишати. Все інше – брехня.
23. Найбільша ненависть виникає до тих, хто зумів доторкнутися до серця, а потім плюнув у душу.
24. Найсильніше почуття – розчарування. Не образа, не ревнощі і навіть не ненависть… після них залишається хоч щось в душі, після розчарування – порожнеча.
25. Ніде ніщо не чекає людину. Завжди треба самому приносити все з собою.
26. Я стояв поруч з нею, слухав її, сміявся і думав, до чого ж страшно любити жінку і бути бідним.
27. Якщо ми перестанемо робити дурниці – виходить, ми постаріли.
28. Кажуть, найважче прожити перші сімдесят років. А далі справа піде на лад.
29. Гроші не приносять щастя, але діють надзвичайно заспокійливо.
30. Що більше дурниць вважаєш везінням, то частіше тобі щастить.
31. Поки людина жива – нічого не втрачено.
32. Каяття – наймарніша річ на світі. Повернути нічого не можна. Нічого не можна виправити. Інакше всі ми були б святими. Життя не мало на увазі зробити нас досконалими. Тому, хто досконалий, місце в музеї.
33. Краще померти, коли хочеться жити, ніж дожити до того, що захочеться померти.
34. Сміятися ж бо краще, ніж плакати. Особливо, якщо і те й інше марно.
35. І що б з вами не трапилося – нічого не сприймайте близько до серця. Небагато речей на світі довго бувають важливими.

Володимир Коскін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *