Культура

Австрієць за походженням і українець за духом

Ім’я Вільгельма фон Габсбурга-Лотаринзького (Василя Вишиваного) знають в Україні і за її межами. Але не всі знають, що сформувався він як патріот України саме у містечку Золочеві. У Золочівському 13 полку уланів він набирав сотню, яка складалася виключно з українців, котрі носили синьо-жовті відзнаки.

Мій земляк подарував Вільгельму на великодні свята вишивану сорочку, яку він так полюбив…

Відтоді Вільгельм фон Габсбург і отримав ім’я Василь Вишиваний, яким дуже гордився, і в 1916 році змінив у паспорті своє австрійське прізвище на українське — Вишиваний. З ним із Золочева і пішов у вир Першої світової війни, а далі почалася його боротьба за вільну та незалежну Україну.

В пам’ять про цю непересічну особистість 15 листопада 2020 року в Золочеві на будівлі КПП Навчального центру Національної гвардії України відкрили пам’ятну меморіальну дошку, присвячену 125 роковинам з дня народження Вільгельма фон Габсбурга (Василя Вишиваного).

Галина Новосад

P.S.
Згадуючи Василя Вишиваного, обмовлюся про роман Наталки Сняданко «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма», який ще у 2017-му вийшов у Видавництві Старого Лева.
Скажу відверто, такої книжки, яка була б одночасно і шедеврально написана, і зібрала неймовірну кількість бздурів, вже давно не читала. Кому цікаво, знайдете мої враження за посиланням. Додам лише, що про Василя Вашиваного в Україні написано загалом дуже мало. Ця неймовірна постать ще чекає свого належного пошанування від мудрих і вдячних українців!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *